'Test kiti ve maskeler ihracat izni ile yurt dışına çıkarılmış ise, TİTCK’dan ihracat izni alınmış mıdır?'

CHP'li Emir, Binali Yıldırım’ın oğlu Erkam Yıldırım’la ilgili “Venezuela’ya test kiti ve maske yardımı götürdü” açıklamasını Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan’a sordu.

'Test kiti ve maskeler ihracat izni ile yurt dışına çıkarılmış ise, TİTCK’dan ihracat izni alınmış mıdır?'

CHP Ankara Milletvekili Murat Emir, organize suç örgütü lideri Sedat Peker’in, AKP’li Binali Yıldırım’ın oğlu Erkam Yıldırım’ın “Venezuela’ya giderek uyuşturucu trafiğini organize ettiği” iddiaları ile ilgili Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan’ın yanıtlaması istemiyle TBMM’ye yazılı soru önergesi sundu.

AKP’li Yıldırım’ın “Oğlum Venezuela’ya test kiti ve maske yardımı götürdü” açıklamasını anımsatan CHP’li Emir, “Maske ihracatı DMO’ya hibe yapmak şartıyla TİTCK iznine tabi. Yardım için ise yine Dışişleri ya da Sağlık Bakanlığı kanalıyla DMO’ya bildirimde bulunulması gerekir” ifadelerini kullandı.

“Organize suç örgütü lideri Sedat Peker, bir süredir bazı devlet yetkililerini de ilgilendiren önemli iddialar ortaya atmakta, ancak suç duyurusu niteliği de taşıyan bu iddialarla ilgili soruşturma açılmamaktadır” diyen Emir, “Bu iddialardan biri de AKP Genel Başkanvekili Binali Yıldırım’ın oğlu Erkam Yıldırım’ın aralık ayında Venezuela’ya giderek uyuşturucu trafiği organizasyonunda yer aldığıdır. Binali Yıldırım ise iddialara verdiği yanıtta, ‘Kovid’le mücadele amacıyla orada ihtiyaç sahiplerine test kiti, maske gibi bir takım malzemeler götürüp dağıttı’ ifadesini kullanmıştır” dedi.

Emir, açıklamasına şöyle devam etti:

“Maske ihracatının Devlet Malzeme Ofisi’ne hibe karşılığında Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu’nun (TİTCK) iznine tabi olduğu bilinmektedir. Yıldırım’ın bahsettiği test kitleri ve maskeler, ihracat yoluyla yurt dışına çıkarılmış ise TİTCK’dan ihracat izinlerinin alınmış olması gerekir. Yardım adı altında götürülmüş ise de Sağlık Bakanlığı ya da Dışişleri Bakanlığı’ndan Devlet Malzeme Ofisi’ne ‘yardım’ beyanında bulunulmuş olması gerekir.”

CHP’li Emir, Bakan Elvan’ın yanıtlaması istemiyle şu soruları yöneltti:

“Erkam Yıldırım, Venezuela’ya hangi tarihte kaç adet test kiti ve maske götürmüş, bunları nereden kaç TL’ye satın almıştır?

Söz konusu malzemeler, yardım adı altında mı yoksa ihracat izniyle mi yurt dışına çıkarılmıştır?

Test kiti ve maskeler, yardım adı altında götürülmüş ise Dışişleri ya da Sağlık Bakanlığından Devlet Malzeme Ofisi’ne yardım beyanında bulunulmuş mudur?

Söz konusu beyan Gümrük çıkışında kayıt altına alınmış mıdır?

Test kiti ve maskeler, ihracat izni ile yurt dışına çıkarılmış ise, TİTCK’dan ihracat izni alınmış mıdır?

Venezuela’ya götürülen test kiti ve maskeler, hangi kuruma teslim edilmiştir?”