Televizyon kuleleri işgal edildi: "Toprak İçin Savaş"

Brezilya'nın Guarani-Mbya diye bilinen yer halkının 30 lideri, yerli haklarını etkileyecek bir yasa tasarısını protesto etmek için Sao Paulo'nun Jaragua parkında bulunan televizyon kulelerini protesto etti.

Televizyon kuleleri işgal edildi:

Brezilya’nın Guarani-Mbya diye bilinen yer halkının 30 lideri, yerli haklarını etkileyecek bir yasa tasarısını protesto etmek için Sao Paulo’nun Jaragua parkında bulunan televizyon kulelerini protesto etti.

Çarşamba günü gerçekleşen protestoya katılanlar, Yüksek Mahkemenin bu yasa tasarısının aleyhinde karar vermesini talep ediyor.

Protestocular, parlamenterlerin ve bakanların, Brezilya anayasasının 1988’de güvence altına aldığı “yaşam ve toprak hakkına” saygı duymasını istiyor.

Brezilya Başkanı Jair Bolsonaro, yerlilerin topraklarıyla ilgili haklarını sınırlayan bu adımları destekliyor.

Söz konusu adımlar başarılı olursa Amazon topraklarının özelleştirilme süreci hızlanabilir. Radikal sağcı politikacıların desteklediği bu hamleler, Amazon’u maden çıkarma faaliyetleri için şirketlere açmayı hedefliyor.

Sao Paulo’daki protestolar, aslında 8 Haziran’da başkent Brasilia’da başlatılan daha uzun erimli bir kampanyanın parçası. “Toprak İçin Savaş” ismi verilen bu kampanyada protestocular Three Powers Meydanı yakınında kamp kurmuştu.

Amazon yerli halkları ayrıca, Joaquim Pereira Leite’nin yeni çevre bakanı olarak atanmasını da protesto ediyor. Zira politikacı, Jaragua halkının kontrolündeki bir bölge üzerinde anlaşmazlık yaratan kahve yetiştiricileri topluluğunun bir üyesi.