TEDAŞ'ın gelirleri özel şirketlere aktı

Elektrik dağıtım işinin özelleştirmesi şirketleri zenginleştirdi, kamuyu zarara soktu. 201 milyon TL’lik kira gelirinden TEDAŞ’a tek kuruş bile aktarılmadı.

TEDAŞ'ın gelirleri özel şirketlere aktı

AKP’nin 21 bölgeye ayırarak özelleştirdiği elektrik dağıtım şirketleriyle ilgili mali denetimler, “Peşkeş, rant, hortum” iddialarını doğruladı. Elektrik dağıtım şirketlerinin 2014-2019 yılları arasında trafolardan toplam 201 milyon 691 bin TL reklam ve kira geliri elde ettiği, TEDAŞ’a ise kuruş vermediği tespit edildi.

Elektrik dağıtım işinin 2013 yılında, “Kalite, rekabet ve ucuzluk getireceği” iddiasıyla 21 bölgeye bölünerek özelleştirilmesinin kamuya getirdiği ağır yük, Sayıştay denetimleriyle ortaya konuldu.

ZIRNIK KOKLATMADILAR

BirGün’den Mustafa Bildircin‘in haberine göre, İşletme Hakkı Devir Sözleşmesi ile devredilen dağıtım tesislerinden şirketler, milyonlarca lira kira geliri elde etti. TEDAŞ ise bu gelirlerden pay alamadı. Şirketler, yalnızca 2019 yılında 53,8 milyon TL’lik reklam ve kira geliri elde ederken 2014 yılı itibarıyla gerçekleşen sekiz yıllık reklam ve kira geliri toplamı 201,6 milyon TL oldu. TEDAŞ’ın bu gelirlerden hiçbir pay alamadığını belirleyen Sayıştay, “TEDAŞ’ın payına düşen gelirin alınması için gerekli girişimlerde bulunulması, açılan davaların titizlikle takip edilmesi, bu taşınmazların kullanımından TEDAŞ’ın gelir elde etmesi” önerisinde bulundu.

BORÇ TEDAŞ’A KALDI

TEDAŞ Genel Müdürlüğü, geçmiş dönem elektrik tüketiminden kaynaklanan ve dağıtım şirketlerinin özelleştirilmesi sırasında TEDAŞ’ta kalan alacakların tamamını da tahsil edemedi. 2015 yılı itibarıyla hemen her denetim yılında bulgu konusu edilen zafiyetin halen sürdüğü belgelendi. 2020 yılında TEDAŞ’ın toplam 66 bin 286 abone üzerinde 1,5 milyar TL alacağının bulunduğu belirtildi. Sayıştay, “Gerekirse dava yolu ile” bu alacakların şirketlerden tahsil edilmesi gerektiğini vurguladı.

***

SORUN 13 YILDIR ÇÖZÜLMÜYOR

Özelleştirme sırasında, aralarında Cengiz, Kolin ve Limak’ın da yer aldığı şirketlerin kasasında bırakılan milyonlarca lira da Sayıştay denetimlerine takıldı. Sayıştay, sorunun 13 yıldır çözülemediğinin altını çizerek, şirketlere bırakılan tutarlara yönelik şu tabloyu paylaştı: