TBB Başkan Adayı Erinç Sağkan: Savunmayı ayağa kaldırmak şart

Onlarca baro Metin Feyzioğlu’na karşı TBB başkanlığına Erinç Sağkan’ı aday gösterdi. Avukatların yönetimden rahatsız olduğunu söyleyen Sağkan, “Hukuksuzluklarla mücadeleyi hayata geçirmek için aday olduk” dedi.

TBB Başkan Adayı Erinç Sağkan: Savunmayı ayağa kaldırmak şart

Ülkedeki barolar genel kurullarını bir yıllık sürenin ardından tamamladı. Türkiye Barolar Birliği’nin (TBB) seçimlerine ise haftalar kaldı. Ankara’da 4-5 Aralık tarihlerinde gerçekleştirilecek TBB başkanlığı için İstanbul, Ankara, İzmir ve Antalya’nın da aralarında olduğu 50’nin üzerinde baro, ortak aday çıkarma kararı aldı. Avukatlar ve hukuk örgütlerinin sık sık tepkisini alan mevcut TBB Başkanı Metin Feyzioğlu’na karşı adayı görüşmek üzere Eskişehir’de dün yapılan toplantıda barolar, Ankara Barosu Başkanı Erinç Sağkan’ı aday gösterdi. TBB Başkanı Metin Feyzioğlu’na, ‘iktidara yakınlığı, bağımsız yargıdan koptuğu, çoklu barolara olan desteği’ gerekçesiyle tepki büyük.

BirGün’den Dilan Esen’in haberine göre TBB’deki yönetim anlayışından uzun süredir rahatsızlık duyulduğunu ifade eden Erinç Sağkan, buna ilişkin istişarelerde bulunduklarını söyledi ve somut adımlar için baro seçimlerinin bitirilmesini beklediklerini aktardı. Seçimlerin tamamlanmasının ardından somut adım atmaya karar verdiklerini belirten Sağkan, “Bir araya gelerek yaşanan bu rahatsızlıkların karşısında nasıl bir anlayışla seçime girmek ve savunmayı tekrar nasıl ayağa kaldırabileceğimizi konuştuk. TBB’yi tek bir kişinin yönettiğini görüyorduk” dedi.

MUTABAKATIN SONUCU

Tek kişinin ‘iktidara yanaşmasıyla birlikte hukuksuzlukların üzerinin örtülmesini sağladığı’na dikkat çeken Sağkan, şöyle konuştu: “Bir lider ihtiyacı olmadığı, ortak bir akılla, güçlü bir baro başkanı, yönetim kurulları ve merkezleri, ortak bir iradenin ortaya çıkması belirlendi. Çok sayıda baro başkanımızın tamamen ortak mutabakatı sonucu tarafıma tebliğ edildi.”

Sağkan, “TBB bir meslek örgütüdür” dedi ve ekledi: “3 yıllık süreçte avukatlık mesleğinin sorunlarına ilişkin baskı unsuru ortaya koyamadığını söylüyoruz. Yetersiz hukuk fakülteleri bugün ciddi bir işsizlik sorununu ortaya koydu. Örgütlü gücünü ortaya koymayan TBB avukatların ekonomik krize sokulmasına izin vermiştir. TBB hukukun üstünlüğü, yargı bağımsızlığı ve adil yargılanma hakkı başta olmak üzere birçok sorunun çok ciddi bir sorumluluğunu üzerinde taşımaktadır. Bu kişi, 3 yıllık süreçte vatandaşın yanında durmadığı gibi savunma ve baronun niteliksizleştirilmesi yönündeki çabaya destek ve taraf olmuştur. TBB’ye ve milyonlarca vatandaşın savunma hakkına telafisi imkânsız olmak üzere zarar vermiştir. TBB’nin meslek ve meslektaş odaklı, hukuksuzluklara gözünü kapatan değil, hukuksuzluklara karşı etkin şekilde mücadele eden bir anlayışı hayata geçirmek için aday olduk.”

HERKES RAHATSIZ

Meselenin yalnızca 50 baronun bir araya gelmesi olmadığını mevcut başkan Feyzioğlu’ndan büyük rahatsızlık duyulduğunun altını çizen Sağkan, “Birlikteliği sağladık umarım bunun çok net sonucunu da almış olacağız” diye konuşu.

***

Gözler Anadolu barolarında

TBB seçimlerinde, geçen yıl yasalaşan ‘çoklu baro’ düzenlemesi nedeniyle delege Anadolu barolarının delege sayısı artırılırken büyükşehir barolarınınki düşürüldü. 348 delegenin oy kullanma hakkının bulunduğu seçimlerde, delege ve baro başkanlarının da aralarında bulunduğu İstanbul Barosu’ndan 14, Ankara Barosu’nda 8, İzmir Barosu’nda 6, Antalya Barosu’nda ise 5 avukatın oy kullanma hakkı bulunuyor. Üç de doğal delege var. Gazete Duvar’ın haberine göre mevcut Başkan Feyzioğlu’nun özellikle Karadeniz ve İç Anadolu bölgelerindeki iktidara yakın barolar tarafından destekleneceği iddia ediliyor.