Tarihi kilisede mangal yakıldı

Şanlıurfa'da, bir kebapçı tarihi Germuş Kilisesi'nin içine mangal kurup kebap yaptı. Definecilerin hedefindeki kilise daha önce ahıra dönüştürülmüştü.

Tarihi kilisede mangal yakıldı

Şanlıurfa’da kaçak kazılar nedeniyle harabeye dönen 19’uncu yüzyılda inşa edildiği tahmin edilen Ermenilere ait Germuş Kilisesi’nde bir lokanta işletmecisi mangal yaktı. Sosyal medya hesabı üzerinde yapılan paylaşıma birçok çevreden tepki geldi.

Dağyanı Mahallesi’nde oturan vatandaşlar, kilisede mangal partisi yapan kişilere tepki gösterdi. Kilisenin kazma kürek ve iş makineleriyle kaçak kazı yapanlarca harabeye çevrildiğini söyleyen mahalleli, tarihi yapının restore edilmesini istedi. Mahallede oturan Übeyit İnci, “Biz defineciler yüzünden perişan olmuşuz. Defineciler genelde gece saatlerinde kazıya geliyor. Biz kendi çabalarımızla bu kültürel mirası koruyoruz. Define arayanlar burayı maalesef harabeye çevirdi. Definecilerin ve farklı amaçla gelenlerin engellenerek kilisenin restore edilmesini istiyoruz” diye konuştu.

23 Ekim 2011 tarihinde Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın teklifi üzerine Bakanlar Kurulu tarafından kilise ve çevresi “Turizm gelişim merkezi” olarak ilan edilmişti. Geçtiğimiz 2019 yılında ise kilisenin restore edilmesi için Haliliye Kaymakamlığı’nın hazırladığı proje Karacadağ Kalkınma Ajansı tarafından Mali Destek Programı’na alınmıştı.