Taliban'dan Afgan kadınlarına mesaj

Afganistan'ın yönetimini ele geçirdikten sonra dünyaya ılımlı mesajlar veren ve değiştiğini iddia eden Taliban yönetimi Kabil'e girer girmez yaptıklarıyla dünyayı dehşete düşürdü. Başkent Kabil’de, bazı güzellik salonlarının camlarındaki fotoğrafların tahrip edildiği görüldü. Bu hareket Taliban'ın Afgan kadınlarına verdiği bir mesaj olarak yorumlandı.

Taliban'dan Afgan kadınlarına mesaj

Taliban’ın Afganistan’ın yönetimini ele geçirmesiyle birlikte başlayan kaos ortamı giderek büyüyor. Kabil’de binlerce Afgan havalimanı kapılarındaki barikatların ardında ‘umut yolculuğuna’ çıkmayı bekliyor. Havaalanında yaşanan insanlık dramını belgeleyen fotoğraflar uluslararası haber ajansları tarafından servis edilirken şehir merkezinde de Afganların korkularını haklı çıkaracak cinsten gelişmeler yaşanıyor.

Taliban’ın kontrol altına aldığı Afganistan’ın başkenti Kabil’de, bazı güzellik salonlarının camlarındaki fotoğrafların tahrip edildiği görüldü.

Kabil’de birkaç gün öncesine kıyasla artık çok daha az kadın sokağa çıkıyor. Dış dünyaya çıkabilenler ise genellikle yüzlerini peçe ile kapatıyor. Son on yılı kariyerlerini inşa ederek geçiren eğitimli, korkusuz kadınların çoğu, umutsuzca bir çıkış yolu arıyor ve Taliban tarafından hedef alınabileceklerinden endişe ediyor.

Başkent sokaklarından kadınların bu korkusunu haklı çıkarak  görüntüler gelmeye devam ediyor. Afganistan’ın tamamına yakınını ele geçiren Taliban, başkent Kabil’de güzellik salonlarında bulunan kadın fotoğraflarının üzerini sprey boyayla kapattı.

Taliban’ın kontrol altına aldığı Afganistan’ın başkenti Kabil’de, bazı güzellik salonlarının camlarındaki fotoğrafların tahrip edildiği görüldü. Birçok fotoğraf da kadınların yüzleri görünmesin diye yırtılarak paramparça edildi.

Taliban’ın bu eylemlerinin Afgan kadınlara verilmiş korku dolu bir mesaj olduğu konusunda fikir birliğine varılırken örgütün son günlerde verdiği ılımlı mesajların ve kadınlarla ilgili olumlu söylemlerin aslında yalan olduğu da anlaşılmış oldu.

CNN televizyonu yayınında konuşan bir Afgan kadın, “Geleceğimi düşünüyorum, beni öldürürlerse kızlarıma ne olacak. İki kızım annesiz kalacak” diyerek endişesini dile getirdi.

Bununla birlikte, güvenlik nedeniyle ismi açıklanmayan kadının bir dizi uluslararası STK’da çalıştığı belirtildi. Kadın, günlerini umutsuzca yardım için onlara yalvararak geçirdiğini, ancak hiçbirinin yanıt vermediğini söyledi.

Taliban Sözcüsü Suhail Shaheen, kadınların burka giyme zorunluluğunun olmayacağını ancak başörtüsünün zorunlu olacağını açıklamıştı.

Ancak Afganistan’daki dükkan sahipleri, çoğu erkek olan müşterilerinin korktuklarını ve eşleri, kızları ve hayatlarındaki diğer kadınlar için burka satın aldıklarını çünkü bundan böyle burka giymenin kendilerini güvende tutmanın tek yolu olabileceğini düşündüklerini söyledi.