Taliban, uluslararası toplumda meşruiyet sağlama çabasında

Taliban uluslararası toplumda meşruiyet arayışını sürdürüyor.

Taliban, uluslararası toplumda meşruiyet sağlama çabasında

Taliban’ın kendisini uluslararası topluma kabul ettirme çabaları devam ediyor. Söylemlerini yumuşatmaya çalışan Taliban şuana kadar başat emperyalist ülkelerle diyalog kanallarını yakalamış gözüküyor. Taliban gibi ortaçağdan kalmış bir zihniyete söylemlerini yumuşattığı için açılan diyalog kanallarının tersine seküler bir yönetime sahip Suriye hükümetiyle görüşmelerin defaatle reddedilmesi ise büyük bir çelişki olarak görülüyor.

Uluslararası toplumu Taliban’ı resmi olarak tanımaya çağıran Şahin, Taliban’ın Afganistan’daki ilerlemesinin ‘dayatılmış bir yönetime karşı halk ayaklanmasını’ temsil ettiğini iddia ederek, ülkeye hakim olma hızlarının yönetimi ele almalarını meşrulaştırdığı yorumunu yaptı.

Taliban yönetimindeki Afganistan’da kadın haklarına dair endişeleri reddeden Şahin, kadınların eğitim ve çalışma haklarını koruyacaklarını savundu. Şahin, uluslararası ekonomik ve mali kuruluşlara da çağrıda bulunarak, yeni yönetime fon sağlanması talebinde bulundu.

Öte yandan Şahin, Afganistan’ın komşu ve bölge ülkelerine karşı (saldırı amaçlı) kullanılmayacağını ve bunun kendilerinin menfaatine olmayacağını söyledi.