Taliban: Tahliyenin uzaması işgalin uzaması anlamına gelir, bunun sonuçları olur

Afganistan'da tahliye süreci devam ederken Taliban yetkililerince tehditkar bir açıklama geldi.

Taliban: Tahliyenin uzaması işgalin uzaması anlamına gelir, bunun sonuçları olur

ABD Başkanı Biden’in Afganistan’dan çekilme kararıyla birlikte Taliban güçleri hızlı bir şekilde Afganistan’da hakimiyetini arttırmış ve iktidarı ele almıştı. Taliban’ın Afganistan’ın başkenti Kabil’i ele geçirmesiyle birlikte Afganistan Cumhurbaşkanı Eşref Gani ülkeyi terk etmişti. Kabil’den tahliyelerle birlikte ülkeden yoğun bir göç dalgası başlamıştı.

Afganistan’dan tahliyeler halen devam etmekte. ABD kamuoyunda tahliyelerin tamamlanmadan ordunun geri çekilme sürecinin başlaması oldukça eleştirilirken, Reuters’a konuşan Taliban yetkilisi, Batılı güçlerin Afganistan’ı terk etmesi için 31 Ağustos’ta sona eren sürenin uzatılmasını kabul etmeyeceklerini söyledi.

Associated Press’te yer alan haberde ise, Taliban sözcüsü, uluslararası birliklerin Afganistan’dan çekilmesi için son tarihin 31 Ağustos’un “kırmızı çizgi” olduğunu ve uzatılmasına izin verilmeyeceğini söyledi.

“BU SÜRENİN UZATILMASI İŞGALİN UZATILMASI ANLAMINA GELİYOR”

Taliban Sözcüsü Süheyl Şahin, “ABD Başkanı Joe Biden, 31 Ağustos’ta bütün askeri kuvvetlerinin geri çekileceğini duyurmuştu. Bu sürenin uzatılması, işgalin uzatıldığı anlamına geliyor. Buna hiç gerek yok. ABD veya İngiltere ek süre talep ederse cevabımız hayır olacak. Bunun sonuçları da olabilir.” dedi

“TAHLİYELERİ 31 AĞUSTOS’A KADAR TAMAMLAMAYI UMUT EDİYORUZ”

ABD Başkanı Joe Biden, Beyaz Saray’da düzenlediği basın toplantısında Kabil’den 14 Ağustos’tan bu yana 28 bin kişinin tahliye edildiğini, katedilmesi gereken uzun bir yol olduğunu ve aksaklıklar yaşanabileceğini söylemişti.

Biden, “Teröristlerin bu durumu istismar etmeye ve masum Afganlarla Amerikan askerlerini hedef almaya çalışabileceğini biliyoruz.” diyerek, tahliyeleri 31 Ağustos’a kadar tamamlamayı umut ettiklerini belirtmişti.

Biden ayrıca, gerekli görüldüğü takdirde Taliban’a karşı yaptırımları destekleyeceğini söylemişti.