Taliban, Afganistan'da kalan son Yahudi'ye hoşgörü gösterecekmiş

Taliban sözcüsü Suhail Shaheen, İsrail devlet televizyonuna verdiği röportajda Taliban'ın Afganistan'da bulunan diğer etnik köken ve inançlara mensup olan kişilere hoşgörü ile yaklaşacağını iddia etti.

Taliban, Afganistan'da kalan son Yahudi'ye hoşgörü gösterecekmiş

ABD Başkanı Biden’ın Afganistan’dan çekilme sürecini başlatmasından sonra, Kabil hükümetinin Taliban’ın ilerleyişi durduramaması sonucunda pek çok Afgan vatandaşı ülkeyi terk etmeye başlamıştı. Kabil Uluslararası Havalimanında kayda geçen görüntüler uluslararası kamuoyunu derinden sarsmıştı.

Ele geçirdiği bölgelerde toplu katliamlara imza atan Taliban, kadınların Afgan devrimci hükümetinden itibaren kazandığı sosyal ve siyasal hakları tek kalemde silen Taliban kadınlar, diğer etnik ve dini kimliğe mensup insanlarda haklı bir korku ve endişeye neden oldu.

 

Gerici Taliban’ın kontrol etmeye başladığı Afganistan’da yaşayan son Yahudi Zabulon Simantov ise Taliban’ın kontrolü ele geçirdiği ülkede kalmaya karar verdi.

Halı ve mücevher satarak geçimini sürdüren Simantov, onlarca yıl önce çok sayıda Yahudi’ye ev sahipliği yapan Herat’ta doğdu.

Ancak bölgedeki son Afgan Yahudi, başkent Kabil’de yalnızlığa terk edilen bir sinagogun bakımını üstlenmek için ülkede kaldı. “Kabil’deki sinagogu Yahudiler adına korumayı başardım” diyen Simantov, Nisan 2021’de yaptığı açıklamadaysa sonbaharda Afganistan’dan ayrılmayı planladığını söylemişti. Ancak Simantov bu kararından vazgeçti. Afganistan’daki son Yahudi, Jerusalem Post’un aktardığına göre evinden ayrılmayacağını söyledi:

Evimi terk etmeyeceğim. Ayrılırsam sinagogun bakımını yapacak kimse kalmaz. ABD’ye gitme şansım da vardı ama vazgeçtim.

AZINLIKLARA ZARAR VERMEYECEĞİZ

Öte yandan Taliban sözcüsü Suheyl Şahin aynı gün, İsrail kanalı Kan TV’nin ülkedeki son Afgan Yahudi de dahil olmak üzere azınlıklarla ilgili sorduğu soruya şu yanıtı verdi:

Son Yahudi hakkında bir şey bilmiyorum. Ama azınlıklara zarar vermeyeceğiz. İnsanların korkup kaçmasına gerek yok.

TALİBAN TAKİYE Mİ YAPIYOR ?

27 Nisan 1979’da Nurmuhammed Taraki başkanlığındaki  Afganistan Demokratik Halk Partisi’nin iktidara gelmesiyle ABD, Yeşil Kuşak Projesi kapsamında CIA tarafından Sovyetlere karşı Taliban’ı silahlandırmış ve bunun sonucunda devrimci Afganistan hükümeti ile çatışmaya başlayan Taliban sürecin devamında Afganistan’da zorla iktidarı ele geçirdi.

O dönemde İslami terör örgütlerini besleyen Taliban iktidarı, o dönem şeri hukuku radikal biçimde uygulamıştı. Fakat bugün uluslararası kamuoyunda kabul edilmek için daha ‘ılımlı islam’ çizgisinde olduğunun izlenimini vermeye çalışıyor.