Taliban 3. vilayet merkezini ele geçirdi: Raşid Dostum'un kalelerinden Kunduz düştü

Taliban cumadan bu yana üçüncü vilayet merkezini ele geçirdi. Tacikistan sınırında bulunan ve Türkiye'ye yakınlığıyla bilinen Raşid Dostum'un kalelerinden Kunduz vilayet merkezi büyük ölçüde Taliban'ın eline geçti.

Taliban 3. vilayet merkezini ele geçirdi: Raşid Dostum'un kalelerinden Kunduz düştü

ABD’nin Afganistan’dan çekilme kararı alması ve Afgan yönetiminin barış görüşmelerinin başarısızlıkla sonuçlanmasının ardından saldırıları hızlandıran ve özellikle vilayet merkezleri üzerindeki baskısını yoğunlaştıran Taliban bir merkezi daha ele geçirdi.

RAŞİD DOSTUM’UN KALESİ KUNDUZ TALİBAN’IN ELİNE GEÇTİ

Ülkenin kuzeyinde, Tacikistan sınırında bulunan stratejik Kunduz vilayetinin merkezindeki bazı bölgeleri dün ele geçiren Taliban bugün de vilayet merkezini tamamen kontrol altına aldığını duyurdu. Durumu doğrulayan AFP muhabiri, “Kunduz düştü, Taliban şehirdeki kilit noktaları aldı” bilgisini paylaştı. Kunduz eyalet meclisi üyesi Amruddin Wali, “Kentin farklı bölgelerinde sokak çatışmaları sürüyor. Bazı güvenlik güçleri havalimanına çekildi” dedi.

Cuma günü İran sınırındaki Nemruz vilayetinin merkezi olan Zaranj kenti Taliban’ın kontrolüne geçmişti. Böylece Afganistan’da Taliban ilk kez bir vilayet merkezini ele geçirmişti.

TALİBAN DOSTUM’UN AFGANİSTAN’A DÖNMESİ SONRASI İKİNCİ KALESİNİ ELE GEÇİRDİ

Ülkenin kuzeyindeki Cüzcan vilayetinin merkezi olan ve Raşid Dostum’un kalelerinden bir diğer kabul edilen Şibirgan şehrinin dün Taliban kontrolüne geçmesiyle de son 24 saat içinde ikinci vilayet merkezi Taliban hakimiyetine geçmiş oldu.

Afganistan ordusu, kırsal bölgeler yerine Taliban’a kent merkezlerinde karşı koyma stratejisinin ise yavaş yavaş çökmeye başladığı görülüyor.

Geçtiğimiz Cuma günü Türkiye’den ülkesine dönen Mareşal Raşid Dostum’un, Özbek ve Tacik nüfusun yoğun yaşadığı kuzeydeki vilayetlerde savaşa öncülük etmek için görüştüğü belirtilmişti. Fakat daha 2 gün olmadan Taliban, Raşid Dostum’un kaleleri kabul edilen 2 vilayet merkezini ele geçirdi.

ABD TALİBAN’I ŞİBİRGAN’DA B-52 AĞIR BOMBARDIMAN UÇAKLARIYLA VURDU: 200’E YAKIN TALİBAN MİLİTANININ ÖLDÜĞÜ İDDİA EDİLDİ

Afganistan Savunma Bakanlığı Sözcüsü Favad Aman, basına yaptığı açıklamada, ABD birliklerine ait B-52 bombardıman uçaklarının Cüzcan vilayetinin merkezi Şibirgan şehrindeki Taliban mevzilerini bombaladığını aktardı. Saldırıda 200’den fazla militanın öldürüldüğünü ifade eden Aman, Taliban’a ait çok sayıda silah ve mühimmatın da imha edildiğini belirtti.

Taliban’dan henüz konuyla ilgili açıklama yapılmadı.

Öte yandan dün öğle saatlerinde Afgan basınında, ABD Başkanı Joe Biden’ın Taliban’a karşı B-52 uçaklarının kullanılması talimatını verdiği haberleri yer almıştı.

Taliban, yaklaşık iki hafta önce başlattığı saldırıların ardından Cüzcan’ın merkezi Şibirgan şehrini dün öğleden sonra ele geçirmişti.