Tahir Elçi, Diyabakır'da meslektaşları tarafından anıldı

Diyarbakır eski Baro Başkanı Tahir Elçi, ölümün 6'ncı yılında vurulduğu tarihi Dört Ayaklı Minare'nin önünde ve mezarı başında anıldı.

Tahir Elçi, Diyabakır'da meslektaşları tarafından anıldı

Diyarbakır eski Baro Başkanı Tahir Elçi’nin öldürülmesinin 6’ncı yıldönümünde meslektaşları tarafından anıldı.
Türkçe ve Kürtçe pankartlar eşliğinde yaptığı yürüyüş sırasında tepki amacıyla sık sık slogan atarak olayın meydana geldiği Dört Ayaklı Minareye kadar yürüdü.

“6 YIL GEÇMİŞ OLMASINA RAĞMEN FAİLLER ORTAYA ÇIKARILMADI”

Dört ayaklı minare önünde açıklama yapan Diyarbakır Baro Başkanı Nahit Eren, “Diyarbakır Barosu’nun ebedi başkanı Tahir Elçi, bundan tam 6 yıl önce şu anda bulunduğumuz noktada, bu kadim kentin baro başkanı olmasının sorumluluğu ile “tarihi ve kültürel mirasımızı” korumaya, barışı savunan bir insan hakları savunucusu olmanın gerekliliği ile “savaşa, operasyona ve çatışmaya karşı” sesini duyurmaya çalıştığı esnada onlarca kameranın önünde aramızdan alındı, katledildi.

Tahir Elçi’nin katledildiği 28 Kasım 2015 tarihi, aynı zamanda Türkiye’nin demokrasiden ve barıştan uzaklaştığı bir sürecin miladı olmuştur. Bu tarihi alanda başlayan çatışmalar o günden itibaren yükselerek ve yıkıcılığı artarak devam etmiştir. İnsan hakları ihlallerinde dramatik bir yükseliş görülmüş, hükümetin demokratik değer ve taleplere sırtını dönerek, Kürt meselesinde güvenlikçi politikalara dönmesiyle bugüne kadar uzanan bir OHAL atmosferi yaşanmıştır. Karanlık bir dönemin başlangıcı olan bu cinayetin üzerinden 6 yıl geçmiş olmasına rağmen faillerin ortaya çıkarılmasına dair bir istek ve irade ortaya konulmamış; Elçi ailesinin, hukuk camiasının ve toplumun adalet duygusu maalesef tatmin edilememiştir.

Diyarbakır Barosu olarak bu siyasi cinayetin aydınlatılmasının güçlü bir siyasi irade ile mümkün olacağını ilk günden beri söylüyoruz. Nitekim dönemin Başbakanı olarak siyasi sorumluluğun muhatabı olan Ahmet Davutoğlu, cinayetten 5 yıl sonra cinayetin yaşandığı bu kentte yaptığı açıklamada; bu cinayetin “siyasi bir suikast” olduğunu söyleyerek bizleri bir kez daha doğrulamıştır. Dönemin başbakanının bu açıklamaları soruşturmanın seyrine yeni bir boyut kazandırmıştır” diye konuştu.