Suyu da mı Katar'a sattınız?

"‘Başka hangi ülkeyle yapıldı bu anlaşma’ diye soruyoruz, ‘Aşağı yukarı 50-60 ülkenin elemanlarına eğitim veriyoruz’ diyorlar ama Katar dışında bir tane bile ülke ismi söyleyemiyorlar. Anlaşmanın detayları açıklansın.”

Suyu da mı Katar'a sattınız?

TBMM Küresel İklim Değişikliği Araştırma Komisyonu’nda CHP Milletvekili Murat Bakan, DSİ Genel Müdür Vekili Kaya Yıldız’a, “Türkiye Katar’la su yönetim anlaşması yaparken bu anlaşmanın DSİ neresinde? Su bizde olduğuna göre yönetim kimde? Bu anlaşma neyin nesidir?” sorularını yöneltti. Katar’ın bir çöl ülkesi olduğuna ve su ihtiyacını deniz suyunu arıtarak karşılamaya çalıştığına dikkat çekilirken “Hangi su yönetilecek? Petrol karşılığında suyumuz Katar’a mı verilecek?” diye soruldu.

Su Yönetimi Genel Müdürü Bilal Dikmen ise Katar’la imzalanan sözleşmenin birçok ülkeyle yapıldığını savunarak, “Burada yapılan anlaşma sadece havza yönetim planları, su yönetim planlarıyla ilgili birlikte çalışmak. Bizim Katar’dan bu konuda alabileceğimiz bir şey yok, bizim oraya bilgi birikimimizle katkı sağlamamız yönünde” dedi.

Komisyon Başkanı Veysel Eroğlu, Yıldız’ın soruya yazılı yanıt vermesini istedi. Eroğlu da anlaşmanın, “karşılıklı bilgi alışverişi, eleman eğitimi” amacıyla yapıldığını söyledi.

“ANLAŞMANIN DETAYLARI AÇIKLANSIN”

BirGün’e konuşan CHP’li Bakan, Türkiye’nin su sorunu yaşayan bir ülke olduğunu belirterek,  “Ancak su kaynakları çeşitliliği var. Katar ise tüm içme suyunu deniz suyunu arıtarak sağlayan bir ülke. Hiçbir benzerliğimiz yok. Fakat gidiyoruz, Katar ile su yönetimi anlaşması yapıyoruz” diye konuştu.

Anlaşmanın detaylarına ilişkin sorulara cevap alınamadığını söyleyen Bakan, “Anlaşma kapsamında hangi projeler yapılıyor, hangi çalışmalar yürütülüyor, ne kadar kaynak ayırılıyor? Yanıt yok” dedi. CHP’li vekil şunları da kaydetti:

“Birçok ülkeyle su yönetimi anlaşmamız olduğu söyleniyor, araştırıyorsunuz, bulamıyorsunuz. ‘Başka hangi ülkeyle yapıldı bu anlaşma’ diye soruyoruz, ‘Aşağı yukarı 50-60 ülkenin elemanlarına eğitim veriyoruz’ diyorlar ama Katar dışında bir tane bile ülke ismi söyleyemiyorlar. Anlaşmanın detayları açıklansın.”