Suudi koalisyonundan anlaşma ihlali

Ulusal Kurtuluş Hükümeti (San'a) ve istifa eden Yemen hükümeti temsilcileri, 13 Aralık 2018'de İsveç'in başkenti Stockholm'de el-Hudeyde eyaletinde ateşkes yapma, mahkumları değiştirme ve görüşmelere devam etme konusunda anlaşmışlardı.

Suudi koalisyonundan anlaşma ihlali

Yemen güçlerinden bir askeri kaynak, Suudi koalisyonunun son 24 saat içinde el-Hudeyde cephesindeki ateşkes anlaşmasını 79 kez ihlal ettiğini belirtti. Suudi koalisyon güçleri ayrıca Yemen ordusu ve Halk Komiteleri tarafından kontrol edilen bölgeleri 149 tank mermisiyle hedef aldı. Suudi savaş uçakları daha sonra el-Hudeyde’nin güney ve doğusundaki el-Tehita ve Beşinci Cadde’yi 8 kez bombaladı.

Yemenli kaynak, bu anlaşmanın Suudi koalisyonu tarafından bir diğer ihlalinin de, el-Hudeyde’nin dağlık bölgesinde savaş merkezlerinin inşa etmesi olduğunu vurguladı.

Ulusal Kurtuluş Hükümeti (San’a) ve istifa eden Yemen hükümeti temsilcileri, 13 Aralık 2018’de İsveç’in başkenti Stockholm’de el-Hudeyde eyaletinde ateşkes yapma, mahkumları değiştirme ve görüşmelere devam etme konusunda anlaşmışlardı. Ancak Suudi koalisyonunun desteklediği istifa eden Mensur Hadi hükümeti güçleri, anlaşmayı başlangıcından bu yana defalarca ihlal etmiş ve ilerlemesini engellemişti.

Anlaşma, Yemen’e yapılan insani yardımın yüzde 70’inden fazlasının giriş yapıldığı bu Yemen liman kentindeki çatışmayı sona erdirmeyi amaçlıyordu.