Suriye konulu 16. Astana görüşmeleri Kazakistan’ın başkenti Nur Sultan’da yapıldı

16. Astana görüşmelerinin 7-8 Temmuz'da Kazakistan’ın başkenti Nur Sultan’da yapıldı.16. uluslararası toplantının sonuç bildirgesinde, Suriye’nin egemenliğini ve toprak bütünlüğünü baltalamayı amaçlayan ayrılıkçı gündemler reddedildi. 

Suriye konulu 16. Astana görüşmeleri Kazakistan’ın başkenti Nur Sultan’da yapıldı

DIŞ HABERLER SERVİSİ

Yeni tip koronavirüs (COVID-19) salgını dolayısıyla ertelenen Suriye konulu 16. Astana görüşmelerinin 7-8 Temmuz’da Kazakistan’ın başkenti Nur Sultan’da yapıldı. Kazakistan’ın başkenti Nursultan’da düzenlenen Astana formülündeki 16. uluslararası toplantının sonuç bildirgesinde, Suriye’de terörle mücadele için ortak eylemin nihai ortadan kaldırılmasına kadar devam edeceği teyit edildi. Suriye’nin egemenliğini ve toprak bütünlüğünü baltalamayı amaçlayan ayrılıkçı gündemler reddedildi.

Kazakistan Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, görüşmelerde garantör ülkeler Türkiye, İran ve Rusya heyetlerinin yanı sıra Suriye’den rejim ile askeri muhalefet temsilcileri hazır bulundu

Astana Formülündeki 16. uluslararası toplantının sonuç bildirgesinde: Garantör devletler Suriye’nin egemenliğine, bağımsızlığına, birliğine ve toprak Bütünlüğüne olan güçlü bağlılıklarını yeniledi

Beyanda, Türkiye, İran, Rusya’nın garantör devletler olarak Suriye’nin egemenliğine, bağımsızlığına, birliğine ve toprak bütünlüğüne olan güçlü bağlılıklarını yenilediklerini ve terörle mücadele bahanesiyle sahada yeni gerçekler yaratmaya yönelik tüm girişimleri reddettiklerinin altı çizildi.

Ayrıca, İsrail’in Suriye topraklarına yönelik devam eden, uluslararası hukuku ve uluslararası insancıl hukuku ihlal eden sürekli saldırılarını kınadı ve saldırıların durdurulması çağrısında bulundu. Garantör ülkelerin, BM Güvenlik Konseyi’nin 2254 sayılı Kararı uyarınca Suriyelilerin önderlik ettiği ve sahip olduğu ve Birleşmiş Milletler tarafından kolaylaştırılan siyasi süreci ilerletme taahhüdü teyit edildi.

BM GÜVENLİK KONSEYİ’nin 2254 SAYILI KARARI NEDİR ?

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinin 2254 sayılı kararı, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinin 18 Aralık 2015’te oy birliği ile kabul ettiği bir karar. Kararda, Suriye’de acil bir ateşkesin sağlanması ve ülkede siyasi çözüme ulaşılması çağrısı yapılmaktadır.BM güvenlik konseyinde veto hakkına sahip Rusya, ABD, İngiltere, Çin, Fransa’dan oluşan 5 daimi üye ve 15 üye ülke bulunmaktadır.