Suriye diplomasi trafiğini hızlandırdı: 10 yıl sonra ilk görüşmeler

Suriye'nin kuzeyinde son günlerde askeri hareketlilik tırmanırken Şam'ın diplomatik temasları da dikkat çekici bir şekilde arttı. Mısır ve Ürdün Dışişleri Bakan'larıyla, Suriye Dışişleri Bakanı 2011'den sonra ilk kez görüştü.

Suriye diplomasi trafiğini hızlandırdı: 10 yıl sonra ilk görüşmeler

Suriye’nin kuzeyinde son günlerde askeri hareketlilik tırmanırken Şam’ın diplomatik temasları da dikkat çekici bir şekilde arttı. Suriye Dışişleri Bakanı Faysal Mikdad’ın 2011 yılından bu yana ilk kez Mısır ve Ürdün dışişleri bakanlarıyla görüşmesi bölge ülkeleriyle diplomatik temasların yeniden başladığını gösterdi.

Birleşmiş Milletler (BM) 76’ncı Genel Kurulu kapsamında New York’a giden Mikdad, önceki gün Mısır Dışişleri Bakanı Samih Şukri’yle bir araya geldi. Mısır Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan yazılı açıklamada, Şukri ile Mikdad’ın, Suriye’deki krizin çözüm yollarını görüştüğü ifade edildi ancak ayrıntı verilmedi. Suriye Dışişleri Bakanlığı’nın açıklamasına göre ise görüşmede, Suriye’nin toprak bütünlüğüne saygı duyulmasının önemi vurgulandı. Suriye Dışişleri Bakanı Mikdad, New York’ta Moritanya, Ürdün, Umman ve Irak dışişleri bakanlarıyla da görüşmeler gerçekleştirdi. Öte yandan ABD birliklerinin Suriye’den çekilmesine yönelik talepler de arttı. Irak Cumhurbaşkanı Berhem Salih, BM Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada, ABD’nin Suriye’deki mevcut politikasının “tamamen başarısız olduğunu” ve yıkıcı insani sonuçların “ahlaki ve politik olarak tartışmasız çok yüksek ve kabul edilemez” olduğunu belirtti.

SOÇİ ÖNCESİ İDLİB’DE SALDIRILAR ARTTI

Cihatçıların kontrolündeki İdlib kentinde ise saldırılar söz konusu. Rus savaş uçakları dün İdlib’in kuzey kırsalındaki Alfoah köyüne hava saldırısı düzenlerken kentte TSK’nin bulunduğu gözlem noktalarının yakınlarında da saldırılar arttı. 29 Eylül’de Soçi kentinde Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan arasında yapılacak görüşmede öne çıkan konulardan biri İdlib. Görüşmede, kentteki ateşkes ihlalleri, M-4 karayolu üzerinde Türkiye ve Rusya’nın yaptığı ortak askeri devriye faaliyetlerinin İdlib’le ilgili ana başlıklar olması bekleniyor.