Suriye Devlet Başkanı Esad: Soçi ve Astana süreçlerini baltalayan ülkeler var

Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad, dün akşam saatlerinde Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Kremlin’deki resmi konutunda gerçekleştirdiği görüşme sonrasında Soçi ve Astana süreçleri ile ilgili açıklamalarda bulundu.

Suriye Devlet Başkanı Esad: Soçi ve Astana süreçlerini baltalayan ülkeler var

YDH’nın haberine göre Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad ikili görüşme sonrasında yaptığı açıklamada, Moskova’da bulunmaktan ve uluslararası terörizmle mücadelede ulaştıkları ortak başarılar konusunda görüşmekten onur duyduğunu belirterek başladı.

“Ordularımız, Rusya ve Suriye orduları, sadece militanlar tarafından ele geçirilmiş işgal altındaki toprakların özgürleştirilmesinde, terörizmin yok edilmesinde köklü neticeler elde etmekle kalmadılar, evlerini, yurtlarını terk etmek zorunda kalmış mültecilerin geri dönüşlerine de katkıda bulundular,” diyen Esad, uluslararası terörizmin sınır tanımadığını vurguladı.

Soçi ve Astana süreçlerinin de Suriye’de hayatın normale dönmesinde yardımcı olduğunu belirten Esad, şöyle devam etti:  “Ancak yürütmekte olduğumuz siyasi süreçlerin yaklaşık üç senedir durmuş olduğunu belirtmek isterim.

Bunun elbette belli nedenleri var. Siyasi süreçlerin yürütülmesi imkânına her tür araçla yıkıcı bir şekilde etkide bulunan belli ülkeler var. Başka faktörler de var, ama bunları çok iyi biliyoruz ve bu güncel problemlerin çözümü için mümkün olan her şeyi yapmaya çalışıyoruz.

“Kimi devletler Suriye halkına, insanlık dışı, devlet düşmanı, gayrımeşru olarak sınıflandırılabilecek ve konumlandırılabilecek yaptırımlar getirdiler. Ne var ki olay bu.”

Esad daha sonra, Suriye Arap Cumhuriyeti tarafından siyasi diyaloğun sağlanmasında ve diğer süreçlerde mevcut şartlarda muhtelif tedbirlerin alındığını vurguladı.  Rusya halkına, devletine ve Putin’e teşekkür eden Suriye Devlet Başkanı, Rusya dışişleri bakanlığını özellikle andı.