Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esad, seçimlerin ardından Suriye halkına seslendi

Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esad, cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ardından halka seslendi. Esad'a Çin'den, İran'dan, Rusya'dan, Venezuela'dan ve Belarus'tan tebrik mesajları geldi.

Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esad, seçimlerin ardından Suriye halkına seslendi

Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esad, cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ardından konuştu.

Cumhurbaşkanı Esad’ın konuşmasında “Memleket sevgisini her şehir, kasaba ve köyde yürüyüşlerle, halk toplantılarıyla ya da başka yollarla kendi tarzıyla ifade eden her Suriye vatandaşını selamlıyorum” dedi.

Esad, seçim başarısını inkar eden Batı merkezleri için ise “Gözleriyle görüyorlar ama akıllarıyla görmüyorlar…” tanımlamasını kullandı.

Cumhurbaşkanı Beşar Esad, Suriye halkına ise “Yaptığınız şey, tüm milliyetleri, bağlılıkları ve bağımlılıkları ile vatan düşmanlarına eşi görülmemiş bir meydan okuma olgusuydu… Kibirlerini ve sahte gururlarını paramparça etti.. ajanlarının yüzlerine bir tokattı.. Bu meydan okuma, anavatana samimi ve derin sadakatin en yüksek dereceli ifadesidir … ve karanlık odalarda oturan entrikalar ören, planlar yapan ve paramız, kanımız, şerefimiz ve haysiyetimiz pahasına başarıyı hayal eden insanlara gönderilen en güçlü, en yoğun mesajdır” diye seslendi.

“OYUNLARI TERS ÇEVİRİP, KURALLARI ÇÖPE ATTINIZ”

Suriye resmi haber ajansı SANA’nın aktardığına göre konuşma şöyle devam etti:

“Oyunun terazilerini çevirdiniz ve kurallarını çöpe attınız ve hiç şüphe duyulmayacak şekilde kurallarının buraya koyulduğuna, burada yapıldığına ve burada kendi ellerimizle belirlendiğine dair güvence verdiniz … ve kardeşler ve arkadaşlar dışında ortaklar için yer yok”.

“Yurseverliği yeniden tanımladınız ve bu otomatik olarak ihaneti yeniden tanımlamak anlamına geliyor…”

“Memleket sevgisini her şehir, kasaba ve köyde yürüyüşlerle, halk toplantılarıyla ya da başka yollarla kendi tarzıyla ifade eden her Suriye vatandaşını selamlıyorum”.

Öte yandan pek çok devlet Suriye’deki seçim başarısı vesilesiyle Beşar Esad’ı tebrik etti.

VENEZUELA’DAN MESAJ

Bolivarcı Venezuela Devlet Başkanı Nikolas Maduro mesajında, “Venezuela halkı ve hükümeti adına, Suriye halkını ve Cumhurbaşkanı Esad’ı cumhurbaşkanlığı seçimlerinin sonuçlarından dolayı kutluyorum” ifadelerine yer verdi. Maduro, “cumhurbaşkanlığı seçimlerinin, kardeş Suriye halkına uygulanan şiddetli savaşa karşı Suriye barışı ve ulusal egemenliği için bir zafer” olduğunu vurgulandı.

Maduro mesajında ayrıca, “Oy vermeye kitlesel katılım, emperyal güçlerin iddia edilen gündemlerinin halk tarafından reddedildiğinin açık bir mesajıdır” dedi. Maduro, Venezuela’nın kardeş Suriye’ye sağlam desteğini ve ikili işbirliğini derinleştirme ve genişletme ve her iki halkın refahına katkıda bulunma duygularını yeniledi.

Putin ise tebrik mesajında, seçim sonuçlarının, Suriyelilerin Başkan Esad’ın liderliğine olan güvenini ve Suriye topraklarının tamamında istikrarı mümkün olan en kısa sürede yeniden tesis etmek ve devlet kurumlarını güçlendirmek için Esad’ın etrafında toplanmalarını teyit ettiğini vurguladı.

Putin, Rusya’nın terörizm ile mücadelede, ülkedeki krizin siyasi çözüm sürecinde ve terörizmin tahrip ettiklerinin yeniden inşası sürecinde Suriye’ye kapsamlı desteğini sürdüreceğini ifade etti.

İRAN VE ÇİN’DEN TEBRİK

Çin Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Zhao Legyan, bugün Dışişleri Bakanlığı’nın web sitesinde yayınlanan basın toplantısında “Çin, Cumhurbaşkanı Beşşar el Esad’ı yeniden seçildiği için tebrik eder” dedi. Legyan, “Bu yıl, sağlam ve uzun vadeli dostluk ile karakterize edilen Çin ile Suriye arasında diplomatik ilişkilerin kurulmasının 65. Yıldönümü” hatırlatmasını da yaptı.

Legyan ayrıca, Çin’in, Suriye’nin ulusal egemenliğini, bağımsızlığını ve toprak bütünlüğünü koruma çabalarına sağlam desteğini teyit ettiğini ve dostane işbirliğinde daha fazla ilerleme sağlamak için Suriye ile çalışmaya hazır olduğunu da sözlerine ekledi.

İran Dışişleri Bakanlığı bugün yayınladığı açıklamada ise, “Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin başarılı bir şekilde gerçekleştirilmesi ve Suriye halkının seçime geniş katılımı, Suriye’de istikrar, yeniden yapılanma ve refahın tesis edilmesinde önemli bir adımdır” denildi.

İran Dışişleri Bakanlığı, “İran, Suriye halkının kararına saygı duyuyor ve ülkelerinin geleceğini herhangi bir dış müdahale olmaksızın belirleme hakkını destekliyor ve Cumhurbaşkanı Esad’ı bu seçimlerdeki kesin zaferi için tebrik ediyor” ifadelerini kullandı.

LUKAŞENKO DA TEBRİK ETTİ

Belarus Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Alexander Lukaşenko da cumhurbaşkanlığı seçimlerinde zafer kazanan Esad’a tebrik mesajı iletti.

Lukaşenko mesajında, “Belarus halkı adına ve kendi adıma, Cumhurbaşkanı Beşar Esad’ı Suriye Arap Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı seçildiği için kutluyorum. Seçimlerdeki zafer, ülkesini dış müdahalelere karşı güvenle savunan ve Suriye’de barış ve istikrar için savaşan ulusal bir lider olarak tartışılmaz yurtsever rolünüzün tanınmasının bir kanıtıdır” ifadeleri kullandı.