Soylu'nun 'söz verdiği' Somalı madenciler: Bizi oyalamayın. Hakkımızı verin!

"TBMM’de ettiğiniz yeminleri, bize “namus sözü” diye tüm ülkenin şahitliğinde verdiğiniz sözlü teminatları yerine getirmenizi ivedilikle bekliyoruz. Bizim tazmin edeceğiniz haklarımızın toplamı bir holdingin bir kerede silinen vergi borcu dahi değildir."

Soylu'nun 'söz verdiği' Somalı madenciler: Bizi oyalamayın. Hakkımızı verin!

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun “Öyle ya da böyle bir şekilde bu sorunun çözülmesi için şeref sözü veriyorum” ifadelerini hatırlan Uyar Maden işçileri, “Sözünüzü tutun” dedi.

Uyar Maden işçileri, Soma’da Hükümet Meydanı’nda bugün bir araya gelerek taleplerini dile getirdiler. “Söz verdiniz sözünüzü tutun. Takipteyiz” parkartı açan madenciler yaptıkları basın açıklamasında, 12 Ekim 2020’de Soma ve Ermenek’ten başlayan direnişlerinin ardından 6 Kasım 2020’de İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ile görüştüklerini hatırlattılar. Baretlerini yere vuran madenciler “Vur vur inlesin yalancılar dinlesin” sloganı attı.

SOYLU “ÇÖZECEĞİM” DEMİŞTİ

Bakan Soylu’nun “Madencilerin sorununu ben çözeceğim. Öyle ya da böyle bir şekilde bu sorunun çözülmesi için şeref sözü veriyorum” ifadelerini hatırlatan madenciler, “Bunun üzerine 7 Kasım’da Soma’da Uyar Maden direnişini yaptığımız basın açıklamaları ile devam ettirdik. Ve mücadelemizi bugüne kadar getirdik” ifadelerini kullandı.

“Şimdi hükümet yetkililerinin verdiği söz ve sözlerin içeriğini detayı ile kamuoyuna aktaralım” diyen madencilerin açıklaması öyle:

“Uyar Maden işçilerinin ödenmeyen tazminatları, Uyar Madencilikte iş kazası geçiren arkadaşlarımızın tazminatları, Soma Kömür İşletmeleri’nde ödenmeyen iş kazası tazminatları, Ermenek’te Özbey’lere ait işletmelerde çalışan işçilerin tazminat ve alacakları, Ermenek’te 2014’te hayatını kaybeden 18 maden işçisi kardeşimizin ölüm tazminatlarının ödenmesidir.”

“HAKLARIMIZI VERİN”

TBMM’de grubu bulunan tüm partilerle ve İçişleri Bakanlığı ile 9 Şubat 2021’de yaptıkları görüşmelerde çok kısa süre içinde TBMM’den geçirilecek torba yasayla sorunun çözüleceği en yetkili ağızlardan kendilerine iletildiğini anlatan maden işçileri, açıklamada beklenti ve taleplerini şöyle dile getirdiler:

“Fakat bugün son geldiğimiz noktada yetkili mercilerce herhangi bir somut adım atılmamıştır. Duyumlarımıza göre TBMM’ye gelen son torba yasa içinde madencilere verilen sözler yer almamaktadır. Biz kandırabileceğiniz, boş vaatlerle avutabileceğiniz boynu bükük çaresizler güruhu değiliz. Biz en ufak ekonomik hakkımızı dahi elde etmenin tek yolunun mücadele etmek, vazgeçmemek olduğunu 12 Ekim 2020’de Soma’dan Ankara’ya yola çıktığımızda bir kere daha gördük. TBMM’de ettiğiniz yeminleri, bize “namus sözü” diye tüm ülkenin şahitliğinde verdiğiniz sözlü teminatları yerine getirmenizi ivedilikle bekliyoruz. Bizim tazmin edeceğiniz haklarımızın toplamı bir holdingin bir kerede silinen vergi borcu dahi değildir. Kullanılmayan bir havalimanına verdiğiniz yıllık yolcu garantisinin yanında dahi bizim alacaklarımız devede kulak kalır. Bizimle oynamayın, bizi oyalamayın! Bizi yeniden yollara dökmeyin. Haklarımızı verin.”