Soylu iddialara cevap vermek yerine veri açıklamaya devam ediyor

Ülkücü mafya lideri Sedat Peker, Türkiye'nin uluslararası uyuşturucu ağının merkezinde yer aldığını öne sürmesinin ardından İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'dan açıklama gelmeye devam ediyor.

Soylu iddialara cevap vermek yerine veri açıklamaya devam ediyor

İçişleri Bakanı Soylu, Birleşmiş Milletler verilerine göre, 2019 yılında dünyada küresel düzeyde en fazla eroin yakalaması gerçekleştiren ülkenin Türkiye olduğunu belirtti.

Hakkında organize suç örgütü yöneticisi olduğu iddiasıyla soruşturma başlatılan Sedat Peker, Türkiye’nin uluslararası uyuşturucu ağının merkezinde yer aldığını öne sürmesinin ardından İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’dan açıklama gelmeye devam ediyor.

İçişleri Bakanı Soylu, Birleşmiş Milletler verilerine göre, 2019 yılında dünyada küresel düzeyde en fazla eroin yakalaması gerçekleştiren ülkenin Türkiye olduğunu belirtti.

Bu rakamların, 2021 Avrupa Uyuşturucu Raporu’nda ve Avrupa Uyuşturucu Madde Bağımlılığı İzleme Merkezi Raporu’ndaki rakamlar olduğunu anlatan Soylu, şöyle devam etti:

“Yani uluslararası verilerdir, bizim verilerimiz değildir. Bizden de veriler vereyim. 2016’da uyuşturucu suçundan tutuklamaların sayısı 7 bin 601’di. 2020’de bu sayı 23 bin 693 oldu. 2016’da 81 bin olan operasyon sayımız, 2020’de 158 bin 960’a ulaştı. Daha önce paylaşmadığım bir detay daha vereyim.

Sadece 2018-2020 arasında uyuşturucu ile mücadeleye ayırdığımız kamu kaynaklarını yüzde 35,3 oranında arttırdık. Yine bir uluslararası veri, Birleşmiş Milletler verilerine göre, 2019 yılında dünyada küresel düzeyde en fazla eroin yakalaması gerçekleştiren ülke Türkiye’dir. Dünyanın tamamında yakalanan miktar 96 tondur. Bunun 20 tonu, Türkiye tarafından ele geçirilmiştir.

Anlatmak istediğim şudur, Türkiye bir yandan ciddi bir arz baskısı altındadır, AB ülkelerinin uyuşturucu madde yakalamalarının toplamından fazlasını, hatta bazı başlıklarda iki, üç katını tek başına yakalamaktadır. Bir yandan da küresel bir terör örgütünün kurduğu küresel bir uyuşturucu ticareti ağıyla mücadele etmektedir. Bir yandan terörle ve düzensiz göçle mücadele etmektedir.”

“EN İYİ NARKOTİK ANNE” PROJESİ

Soylu, 2020’nin sonunda “En İyi Narkotik Anne” projesine başladıklarını belirterek, şu ana kadar 90 bin anneye ulaştıklarını ve eğitim verdiklerini söyledi.

Şimdi gaza bastıklarını ve yıl sonuna kadar hedeflerinin 500 bin anneye ulaşmak olduğunu vurgulayan Soylu, “500 bin anneye ‘En İyi Narkotik Polisi Anne’ projesini anlatacağız. İnşallah seneye hedefimizi daha çok yükseltme gayretinde olacağız. Biz bu işi sadece kolluk çalışması olarak ele alıyor değiliz.

Bir yandan kolluk çalışması yapıyoruz, diğer yandan tedavi süreçlerinde bağımlılıkla mücadelede Sağlık Bakanlığımız, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığımız, Yeşilay, tüm kurumlarımız ve sivil toplum örgütlerimizle koordinasyon içerisinde olmaya çalışıyoruz.” diye konuştu.