"Sosyalist devrime inancın, örgütçülüğün ve militanlığın timsali olan önemli kadrolardan birini yitirdik"

"Türkiye sosyalist hareketi ve Partimiz, işçi sınıfının iktidarına ve sosyalist devrime inancın, örgütçülüğün ve militanlığın timsali olan önemli kadrolarından birini yitirmiştir"

Türkiye sosyalist hareketinin emektar isimlerinden, Türkiye Komünist Hareketi (TKH) Parti Konseyi Üyesi Mustafa Sarıbaş bu sabah hayata gözlerini yumdu. Partisi TKH tarafından yapılan açıklamada, “Türkiye sosyalist hareketi ve Partimiz, işçi sınıfının iktidarına ve sosyalist devrime inancın, örgütçülüğün ve militanlığın timsali olan önemli kadrolarından birini yitirmiştir.” denilerek şunlar kaydedildi:

“Geçtiğimiz hafta rahatsızlanan ve bir haftadır yoğun bakımda tedavi gören Parti Konseyi üyemiz Mustafa Sarıbaş yoldaşımız, ne yazık ki bu sabah saatlerinde aramızdan ayrılmıştır.

Gençliğinden bugüne 69 yıllık yaşamının neredeyse tamamını komünist mücadeleye ve işçi sınıfına adayan Mustafa ağabeyimizin anısı önünde saygıyla eğiliyoruz.

12 Eylül öncesinde Türkiye Komünist Partisi saflarına katılan, öğretmenlerin örgütlü mücadelesinde yer alan, 12 Eylül sonrasında Parti’nin likidasyonuna direnen kadrolar arasında bulunan Mustafa yoldaşımız, hiçbir zaman inandığı değerlere ihanet etmeyen bir Parti üyesiydi.

1951 yılında Malatya’nın Hekimhan ilçesinde doğan Mustafa Sarıbaş gençlik yıllarında sosyalizmle tanıştı. Öğretmen olduktan sonra Türkiye Öğretmenler Sendikası’na (TÖS) üye olup, öğretmen hareketindeki yerini aldı. TÖS’ün büyük eğitim boykotunu Malatya’da örgütlediği için önce açığa alındı, sonra sürgün edildi. Sürgünler Mustafa hocayı asla yıldırmadı, TÖS kapatıldıktan sonra Tüm Öğretmenler Birleşme ve Dayanışma Derneği (TÖB-DER)’in kuruluşunda aktif olarak yer aldı, TÖB-DER’i Anadolu kasabalarında örgütledi, şube yönetimlerinde görev üstlendi.

Mustafa yoldaşımız, sermaye iktidarı tarafından 1979 katledilen, öğretmen hareketinin öncülerinden Talip Öztürk’ün yakın arkadaşı, Birlik Dayanışma hareketinin önemli bir kadrosu ve Atılım yıllarında TKP militanı olarak mücadeleyi büyütenlerdendi. Bir komünist olarak 12 Eylül faşizminin baskılarıyla karşılaştı. Öğretmen hareketinin yeniden ayağa kalkması için en ön saflarda yer aldı, ABC dergisinin çıkaranlarının başında, kamu emekçilerinin ilk sendikası olan Eğitim İş Sendikası’nın kurucuları arasında yer aldı. Partinin likidasyonuna karşı mücadele etti, eşitlikçi ve insanca bir düzene, sosyalizme olan inancını hiçbir şey köreltmedi.

2000’li yıllarda Partisi ile yeniden buluşan Mustafa ağabeyimiz, Partimiz Türkiye Komünist Hareketi’nin de kurucu kadroları arasında yer almış, TKP’nin geleneğinin geleceğe taşınması ve Parti’nin yeniden ayağa kaldırılması görevinin altına girmekten bir dakika bile tereddüt etmemiştir.

Türkiye sosyalist hareketi ve Partimiz, işçi sınıfının iktidarına ve sosyalist devrime inancın, örgütçülüğün ve militanlığın timsali olan önemli kadrolarından birini yitirmiştir.

Onu sosyalizme olan inancı, Parti’ye disiplinine olan bağlılığı, sıcak tebessümü, mütevazılığı ve yoldaşlığı ile hatırlayacağız.

Ailesinin, tüm dostlarının ve yoldaşlarının başı sağ olsun.

Mustafa yoldaşın komünist kimliği ve devrimci pratiği bizlere ışık tutacak, anısı mücadelemizde yaşayacaktır.

Gözün arkada kalmasın Mustafa yoldaş, işçi sınıfını iktidara taşıyacağız, bu topraklarda sosyalizmi kuracağız…

Türkiye Komünist Hareketi

Genel Merkez

Not: Mustafa Sarıbaş yoldaşımızın cenaze programı netleşince ayrıca duyurulacaktır.”