Somalı madenciler yeniden Ankara'ya yürüyecek

Somalı madenciler, tazminatların ödenmemesi üzerine 21 Haziran'da Ankara'ya yürüyeceklerini duyurdu.

Somalı madenciler yeniden Ankara'ya yürüyecek

Bağımsız Maden-İş Sendikası’na üye işçiler geçtiğimiz aylarda Ankara’ya yürüyüş düzenleyerek yetkililerden tazminatlarının ödeneceğine ilişkin söz almışlardı. 21 Ekim’de yetkililerle görüşen işçiler, aradan geçen zamanda bir adım atılmadığını 10 yıllık alacaklarını halen alamadıklarını söyleyerek tekrar Ankara’ya yürüyeceklerini duyurdu.

İşçiler, 21 Haziran’da yeniden Ankara’ya yürüyüş başlatacak.

Bağımsız Maden-İş Sendikası Genel Başkanı Tahir Çetin meydanda yaptığı açıklamada, “İşçi hakları için başlattığımız Ankara yürüyüşü için bize ‘Ankara’ya gelmeyin biz sizin hakkınızı en iyi şekilde teslim edeceğiz’ denildi. Biz açlıktan ölmektense yiğitçe savaşarak ölmek istiyoruz” ifadelerini kullandı.

İşçiler, kendilerine verilen sözleri ve yapılanları unutmadıklarını vurgulayarak, şöyle tepki gösterdi:

”Bizim haklarımızın çarçur edildiği ortada. Bu bizim hakkımız, emeğimiz. Bizim memleketimiz bu ama bizi yöneten Meclis ‘sizin haklarınızı savunacağız’ diyerek bizim hakkımızı yediler. En son yaşadığımız süreci gördük. 301 arkadaşımız hayatını kaybetti. Ne bir patron yargılandı ne Çalışma Bakanlığı’nda denetleme yapan müfettiş yargılandı. Bu devlet nasıl bir devlet? Yıllardır bizim buradaki hem yeraltı kaynaklarımızı sömürüyorlar, yıllardır alın terimizi peşkeş çektiler.

Artık yeter. Sadece Soma’da değil, Zonguldak’ta da aynı şekilde tazminat mağduru olan 600 işçi var. Aynı şekilde Ermenek’te Muğla’da var. Bu dert Türkiye’nin derdi. Enerji Bakanı senin görevin ne? Benden her ay 150 lira elektrik parası alıyorsun. Bu enerjiyi yer altından ben çıkarıyorum. Bu paralar nereye gidiyor? Soma’da bir tane çalışan fabrika yok, tarım yok, sadece madenler var. Bu madenlerde biz çalışıyoruz ama ürettiğimizin karşılığını da alamıyoruz.”