Soma Katliamı davasında bir sonraki duruşma 14 Haziran'da

Heyetin reddettiği hakimin reddi talebine yönelik itiraz, Nöbetçi Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderildi. Bir sonraki duruşma 14 Haziran Pazartesi saat 9.00'da yapılacak.

Soma Katliamı davasında bir sonraki duruşma 14 Haziran'da

Türkiye’de yaşanan en büyük işçi katliamı olan Soma maden cinayetinin ertelenen duruşması bugün Akhisar’da görüldü. Bir sonraki duruşma, 14 Haziran Pazartesi günü sabah saat 9.00’da görülecek.

301 maden işçisinin yaşamını yitirdiği Soma Katliamı davasında yeniden başlayan yargılama sürecini, daha önce “olası kastla insan öldürme” suçundan ceza alan sanıklar hakkında Yargıtay 12. Ceza Dairesinin Ocak 2021’de “bilinçli taksirle ölüme ve yaralamaya neden olma” suçundan ceza verilmesini istemesi üzerine 4 sanığın yeniden yargılandığı davanın ikinci duruşması görülecek.

Yargıtay’ın kararıyla yeniden görülen Soma Katliam Davası’nın ikinci duruşması öncesi yapılan yürüyüşte konuşan Avukat Can Atalay, 7 yıldır davada çevrilmedik dümenin kalmadığını söyledi.

Manisa’nın Soma ilçesinde 13 Mayıs 2014’te meydana gelen patlamada yaşamını yitiren 301 maden işçisinin ölümünden sorumlu olanların yargılandığı Soma Katliam Davası’nda verilen cezaların Yargıtay tarafından bozulması ardından 2’nci duruşması görülmeye başlandı. Duruşma öncesi madenci aileleri, Akhisar İstasyon Meydanı önünde bir araya geldi. Ailelerle birlikte sendikalar ve siyasi partiler Akhisar Tren Garı önünden mahkeme salonu önüne kadar yürüyüş gerçekleştirdi.

Düzenlenen basın açıklamasında söz alan dava avukatlarından Can Atalay, 7 yıldır çevirmedik dümen kalmadığını belirtti. Bu düzenin böyle gidemeyeceğini söyleyen Atalay, “İşçilerin canını hiç sayarak bu ilkeyi kalkındıramazsınız, sadece cebinizi dolduruyorsunuz. Bu ülkede kimse ekmeğini kazanırken, öldürülmesin diyedir davamız. Suçüstü yakalandılar” dedi.

Mahkeme başkanına seslenen hayatını kaybeden işçilerin yakınları, “Sanıklar hala madenlerde çalışıyor. İkinci katliama hazırlık yapıyorlar” ifadelerini kullandılar.

Savcılık, madenci yakınlarının avukatlarının taleplerinin reddedilmesini talep etti. Mahkeme, talepleri reddetti. Taleplerin reddinin ardından, söz alan madenci yakınlarının avukatlarından Nergiz Tuba Arslan, reddi hakim talebinde bulundu.

Talebin ardından duruşmaya bir saat ara verildi.

Aranın sona ermesinin ardından reddi hakim talebinin de reddedildiği açıklandı.

Karara ilişkin konuşan Avukat Nergiz Tuba Aslan, “Verdiğiniz bu red kararı tüm meslektaşlarımız adına itiraz ediyorum. Hakimin reddinin özü ve mantığı şudur: Reddedilen hakim ancak acil işleri yapabilir. Bir başka hakim bu iddialarımızı değerlendirmelidir öncelikle. Dolayısıyla bu aşamada dosyanın esasına ilişkin sizin devam etmeniz mümkün değildir. Öncelikle itirazın sonucunun beklenmesini talep ederiz” dedi.

Mahkeme başkanı Salih Pehlivanoğlu ise duruşmaya devam edeceğini belirtti.

Madencilerin yakınlarına söz hakkı veren mahkeme heyetine tutumundan dolayı tepki gösteriliyor.

Yaşamını yitiren bir madencinin annesi, “Ölenler mi onların aileleri mi suçlu? Ben yavruma doyamadım, toprağın altına koydum onu. Sizi Allah’a havale ediyorum.” ifadelerini kullanırken, yaşamını yitiren bir madencinin eşi ise, “Sırtınızı devlete dayamışsınız. Bak, patron da dayamış orada. Sizin yüreğiniz varsa ceza verirsiniz” ifadeleriyle tepki gösterdi.

Aileler heyete tepki gösterirken Soma’da katledilen bir madencinin babası da, “İkinci cinayeti siz işlediniz. Verdiğiniz ilk kararla bizi katlettiniz. Yargıtay da bizi katletti. Sizi buraya atadılar. Vicdanınız varsa vereceğiniz karar bir milat olacaktır” dedi.

14 HAZİRAN’A ERTELENDİ

Madenci yakınlarının avukatları, madenci aileleri, sanık Can Gürkan ve avukatlarının beyanlarının ardından duruşmaya karar için ara verildi. Mahkeme heyeti ara kararını açıkladı. Mahkeme, reddi hakim talebinin reddine yönelik itirazı Manisa Nöbetçi Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderdi. Can Gürkan’ın vareste tutulma talebi reddedilirken, adli kontrol şartının devamına hükmedildi.

Bir sonraki duruşma 14 Haziran Pazartesi saat 9.00’da yapılacak.