Soçi sonrasında Suriye’de operasyonlar arttı

Suriye ordusu ve Rusya hava kuvvetleri, İdlib’in güneyi ile Hama’nın kuzeyinde silahlı gruplara yönelik geniş çaplı operasyonlar başlattı.

Soçi sonrasında Suriye’de operasyonlar arttı

AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’la Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Soçi’de yaptığı görüşmenin ardından Lübnan’dan yayın yapan el-Meyadin televizyonu, Suriye ordusunun İdlib’in güneybatısı ile Hama’nın kuzeybatısında silahlı gruplara yönelik yoğun bir roket ve top saldırısı başlattığını bildirdi.

Haberde Rusya hava kuvvetlerine ait savaş uçaklarının da terörist gruplara ait mevzileri bombaladığı bildirildi.

Muhalif gruplara ait haber kaynakları, Rusya savaş uçaklarının İdlib’in güneybatısındaki Cebel Zaviye ve Cebel Erbain bölgelerindeki silahlı gruplara ait mevzileri bombaladığını bildirdi.

Haberde Rusya hava kuvvetlerine ait savaş uçaklarının iki hafta önce operasyonlara başladığı hatırlatıldıktan sonra geçen beş gün boyunca operasyonları durdurduğu; ancak bugün yeniden başladığı ifade edildi.

AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan Çarşamba günü Soçi’de Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’le bir görüşme yapmış ve aralarında İdlib’deki durumun da bulunduğu birçok konuda görüş alışverişinde bulunmuştu.

Suriyeli muhalif gruplara ait siteler, Erdoğan Putin görüşmesinden sonra Rus savaş uçaklarının saldırılarının daha da şiddetlendiğini öne sürüyor.

İdlib’deki muhalif gruplara yakın sosyal medya hesaplarının Rusya’nın kararlılığından dolayı İdlib’in kışa kadar Suriye devletinin eline geçeceğini iddia ettikleri belirtilirken Suriye yanlısı Lübnanlı Gazeteci Hüseyin Murtada da kendi twitter hesabında silahlı gruplara hitaben “Size söylemiştik, hepiniz sadece piyonsunuz herkes sizi yer yerde satacak; Türkiye, İdlib’deki örgüt elebaşlarının tasfiyesi konusunda anlaştı” dedi.

Kremlin Sözcüsü Dimitri Peskov, Çarşamba günü Soçi’de yapılan görüşmeyle ilgili olarak “Erdoğan ve Putin’in Suriye konusunu ele aldı ve daha önce Suriye konusunda yapılan anlaşmalara ve teröristlerin İdlib’den çıkarılması konusuna bağlı kaldılar” dedi.

Suriye Dışişleri Bakan Yardımcısı Eymen Susan, dün yaptığı açıklamada “İdlib bir istisna olmayacak er ya da geç vatanın kucağına geri dönecek” demiş ve Türkiye’yi İdlib’de olumsuz rol oynamakla suçlamıştı.

Ülkenin güneyindeki Dera’daki silahlı grupların Rusya’nın arabuluculuğuyla silahlarını Suriye ordusuna teslim etmesinden sonra Suriye ordusu, İdlib’deki silahlı gruplar üzerine yoğunlaşmıştı.