Siyasi atamalardan deneyimli diplomatlara kadro kalmadı

Ankara’da sayıları 50’nin üzerinde olduğu ileri sürülen büyükelçinin yıllardır bakanlığa gitmeden görev beklediği belirtiliyor.

Siyasi atamalardan deneyimli diplomatlara kadro kalmadı

Türkiye dış politikasında geçmişte çok istisna sayılan dışarıdan büyükelçi atama uygulaması AKP döneminde yaygınlaştırıldı ve siyasileştirildi. Türkiye’nin dış temsilciliklerine bugüne kadar onlarca eski AKP milletvekili ya da saray bürokratı atandı.

Giderek yaygınlaşan siyasi atamalar nedeniyle Dışişleri Bakanlığı’nda yetişmiş çok sayıda deneyimli diplomata atanacak kadro kalmadı. Bu nedenle Ankara’da sayıları 50’nin üzerinde olduğu ileri sürülen büyükelçinin yıllardır bakanlığa gitmeden görev beklediği belirtiliyor.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, TBMM Dışişleri Komisyonu Üyesi CHP’li Utku Çakırözer’in sorularına verdiği yanıtta 2021 yılında 8 büyükelçinin emeklilik sınırı olan 65 yaşını beklemeden emekli olduklarını açıkladı. Çavuşoğlu’nun bu yanıtını değerlendiren Çakırözer, “Eskiden diplomatlarımız Dışişleri’nde çalışmaktan büyük zevk alır, emeklilik yaşına kadar hiçbir yere ayrılmazdı. Şimdi büyükelçilikler eski AKP’li vekillere ulufe gibi dağıtılınca, büyük bir yaprak dökümü yaşanıyor. Sadece 2021 yılında mesleklerinin zirvesinde olan 8 büyükelçimizin yaş haddini beklemeden ayrılması bunun kanıtıdır” dedi. Bu isimlerden bazılarının ise son dönemde emeklilik kararları aldığı ortaya çıktı. Çakırözer’in TBMM’deki Bütçe görüşmeleri sırasında sorduğu soruya yazılı yanıt gönderen Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, 2021 yılı içinde 8 büyükelçinin yaş haddini beklemeden emekliye ayrıldığını açıkladı. Bakan Çavuşoğlu, kaç büyükelçinin yıllardır Ankara’da görev beklediğine ilişkin sorusunu ise yanıtsız bıraktı.

Çavuşoğlu’nun yanıtını değerlendiren Çakırözer, “Sadece 2021 yılında 8 büyükelçinin yaş haddini beklemeden ayrılması Dışişlerindeki yaprak dökümünün en son işaretidir” dedi.