Siyanürcü şirket kapasite artırımına gitmiş

Giresun’da barajı siyanürle kirleten şirketin geçen hafta projeyi 3 kat büyütmek için başvuruda bulunduğu ortaya çıktı. Valilik ise şirketin faaliyetlerini çevreye kontrolsüz atık sızdırdığı gerekçesiyle süresiz durdurdu.

Siyanürcü şirket kapasite artırımına gitmiş

Giresun’a bağlı Şebinkarahisar ilçesinde siyanür atıklarının depolandığı flotasyon tesislerinde patlama meydana gelen Nesko Madencilik AŞ’nin faaliyetleri Giresun Valiliği tarafından süresiz durduruldu. Öte yandan şirketin, geçen hafta kapasite artırımı için başvuruda bulunduğu ortaya çıktı. Havuzların patlaması sonucu bölgedeki tarım arazilerine ve Kılıçkaya Barajı’na siyanür karıştıran şirket, projeyi 3 kat büyütmek istiyor.

BirGün’den Gökay Başcan’ın haberine göre Nesko Madencilik A.Ş.’ye ait maden ocaklarında kullanılan siyanür atıklarının depolandığı flotasyon tesislerindeki havuzlar patladı. Patlamayla birlikte siyanür, tesisin çevresinde bulunan dereye karıştı ve devamında Kılıçkaya Barajı’na ulaştı. Yedikardeş Köyü’ne sınırları içerisinde yer alan bahçe ve tarım arazileri kullanılamaz hale geldi.

Şirketin faaliyetlerinin durdurulduğunu duyuran Giresun Valiliği, yaptığı açıklamada, “Analiz sonuçlarının incelemeye alındığı şirketin sorumluları hakkında, adli ve idari işlem de başlatıldı” ifadelerine yer verdi.

Bölgeyi siyanür cehennemine çeviren şirketin projeyi büyütmek için Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na başvurduğu ortaya çıktı. Geçen hafta başvuru yapan şirket, projeyi 3 kat büyütmek istiyor. 1 milyon 700 bin TL maliyetli kapasite artışıyla birlikte 252 bin ton olan yıllık kurşun-çinko-bakır üretimini 600 bin tona çıkarmak istiyor. Yeni depolama alanları inşaa etmek isteyen şirket, 13 ayrı lokasyon 99 bin metrekarelik alanı kapsayacak.