Sınıf Tavrı'ndan Netlog işçilerinin hakları için çağrı

Gebze'de bulunan Netlog Lojistik firmasında çalışan taşeron işçiler, kadroya geçireceğiz denilerek kod-18 ile işten çıkartılıp tekrar işe alınıp birçok hakkı gasp edildikten sonra ücretsiz izne çıkartılarak istifaya zorlanıyor.

Sınıf Tavrı'ndan Netlog işçilerinin hakları için çağrı

Gebze’de bulunan Netlog Lojistik şirketinde taşeron firma üzerinden çalışan 250 işçi büyük hak gaspları ile karşı karşıya.

Çoğunluğu kadın olan işçiler, taşeron şirket tarafından ana şirkete devredilirken geçiş protokolü imzalanmasına rağmen ‘kod-18’ ile işten çıkartılarak birçok hakları gasp edildi. Ana firmaya girişleri yapıldığı gün ise 250 işçi ücretsiz izne gönderilerek istifaya zorlandı.

Üstelik ana firma ve taşeron şirket işçilerin nakdi destek almasını da engelleyerek işçileri yıldırma politikasını arttırarak sürdürdü.

Yaşadıkları hak gasplarının ardından Sınıf Tavrı’nın ‘Alo İşçi Dayanışma Hattı’na ulaşan işçiler konu ile ilgili Sınıf Tavrı yetkilileri ile görüştü.

Yaşanan olayın ardından bir açıklamada bulunan Sınıf Tavrı, “Sömürünün çok yoğun olarak yaşandığı, her gün baskıların arttırıldığı bu dönemde Netlog ve taşeron firma işçilerin sorunlarını gidermeli, haklarını vermelidir!” diyerek Netlog işçilerinin taleplerinin derhal karşılanması gerektiğine dikkat çekerek taleplerin karşılanmadığı takdirde ise hukuki ve fiili açıdan her türlü mücadelenin verileceği ve emekçilerin haklarının yedirtilmeyeceği vurgusu yapıldı.

“Netlog Lojistik, işçilerini oylama, hakkını ver!’ başlığı ile yapılan açıklama şu şekilde:

NETLOG LOJİSTİK, İŞÇİLERİNİ OYALAMA, HAKKINI VER!

Bir süre önce taşeron firma yetkililerinin ”artık kadroya geçeceksiniz” demesiyle bir süreç başlamıştır. İmzalatılan geçiş protokolüne rağmen işçiler “18 koduyla ” işten çıkarılarak hakları gasp edilmiştir.

Netlog’da taşeron firma üzerinden çalışan yaklaşık 250 işçi ana firmaya devredilirken hakları gasp edildi, yasal hakları yok sayıldı!

Yıllardır mobbinge uğrayan, tüm hakları törpülenen ve asgari ücrete mahkum edilen Netlog Lojistik bünyesinde çalışan taşeron işçiler bu kez de ”kadroya alacağız” denilerek istifaya zorlanıyor.

Bir süre önce taşeron firma yetkililerinin ”artık kadroya geçeceksiniz” demesiyle bir süreç başlamıştır. İmzalatılan geçiş protokolüne rağmen işçiler “18 koduyla ” işten çıkarılarak hakları gasp edilmiştir. Netlog’da işe girişleri yapılır yapılmaz ise ücretsiz izne gönderilmiştir. Netlog Lojistik ücretsiz izne çıkarılan işçilere karşın yeni işçiler işe alınmıştır.

Sistematik bir şekilde kıdemli işçileri istifaya zorlayarak şimdiye kadar çalışmalarına bağlı olan haklarından vazgeçmeye zorlayan  Netlog ve taşeron firma, işçileri bu süreçle nakdi ücret desteğinden dahi yoksun bırakarak politikalarına devam etmektedir.

Pandeminin başında itibaren patronlara neredeyse sınırsız ”destek sunulurken” bunun karşısında işçilere ölüm ile açlık arasında seçim yapması söyleniyor! Çeşitli hukuksuzluklarla işten çıkarma yasağına rağmen işten çıkarılan işçilerin sayısı her gün artıyor. Bu politikalara bilerek sessiz kalınıyor ve göz yumuluyor.

Netlog işçileri de bu süreçler sonucunda açlığa mahkum bırakılıyor.

Sömürünün çok yoğun olarak yaşandığı, her gün baskıların arttırıldığı bu dönemde Netlog ve taşeron firma işçilerin sorunlarını gidermeli, haklarını vermelidir!

Netlog ve taşeron firmayı uyarıyoruz!

  1. Bu süreçte uğranılan hak kayıpları işçilere ödenmelidir!
  2. Ücretsiz izin sopasıyla istifaya zorlanan işçiler işe geri çağrılmalıdır!
  3. Mobbing ve fiziki şiddetle yıpratma politikalarına son verilmeli, insanca çalışma koşulları sağlanmalıdır!
  4. İş kazaları ile sık sık yaşandığı Netlog firması bu süreçlerden doğan sorumluluğunun gereğini yerine getirmelidir. Firmada iş sağlığı ve güvenliğine uygun bir çalışma ortamı yaratılmalıdır!
  5. İşten çıkış ve giriş yaptırılan işçilere istekleri olması halinde tüm yasal hakları verilmelidir! Haklı fesih işlemleri uzun mahkeme süreçlerine bırakılmamalıdır!
  6. İşçilerin örgütlenme ve toplu hareket haklarına saygı duyulmalı işten çıkarma tehditleri atılmamalıdır!

Taleplerimiz karşılanmazsa tüm yasal haklarımızı kullanırken yaşanılan bu haksızlıklara ve hukuksuzluklara karşı Netlog işçileri fiili olarak da mücadele edecektir. Tüm emekçileri ve emek dostlarını Netlog işçileriyle dayanışmaya çağırıyoruz.