Aydınlanma okulları nedir, Ne işe yarar?

"Aydınlanma Okulları’nın önemi bu mücadeleden gelmektedir. Aydınlanma Okulları’ndan yetişen kuşak bugün üniversitelerde, iş yerlerinde bu düzene karşı mücadele verdiğini biliyoruz."

Aydınlanma okulları nedir, Ne işe yarar?

Suat Erdem

Sosyalist Liseliler olarak düzenlediğimiz Aydınlanma Okulları 6.yılında da liseli gençlik içerisinde emeğin, laikliğin ve bilimin sesi olmaya devam ediyor. Aydınlanma Okulları 6 yıl öncesinden bugüne AKP’li Cumhurbaşkanı ‘’dindar ve kindar’’ gençlik talebine karşı bu dar elbiseye sığmayan ülkemizin aydınlanmacı liseli gençliği için bir yuva oldu. Liseli gençlik, liselerinde TÜGVA, TÜRGEV, Ensar Vakfı, Ülkü Ocakları gibi tacizci, milliyetçi, kendinden olmayanı hor gören, bağnaz, dogmatik vakıf ve cemaatlere teslim edilmek istenirken, gerici müfredatlarla, zorunlu ve ‘’seçmeli zorunlu’’ din dersleriyle, liselerde mescit zorunluluğuyla gericilik tarafından kuşatıldı. Siyasal İslamcı bir siyasi iktidarın toplumun her alanını yobaz uygulamalar ve söylemlerle kuşatırken, insanların yaşam tarzlarına müdahale ederken ve bunu bugün ki kapitalist sömürü düzenini muhafaza etmek için yaparken gençliğe ilk adım olan liselerde bunu yapmaması beklenemezdi.

Liselerde tam olarak böyle bir dönem açılmışken Türkiye’de sosyalist hareket, Haziran direnişi sonrası geriye çekilmişken, liselerdeki aydınlanma ve sosyalizm mücadelesinin en önemli aracı olan Aydınlanma Okulları, ülkemizde düşünen, üreten ve sorgulayan liseli gençliği yan yana getirmek için kolları sıvayarak yola çıktı.

Bugün bize liselerimizde eğitim hayatı öğretmezken, Aydınlanma Okulları liseli gençlik için daima kendi algılarını ve kendi hayat sınırlarını aşan bütünü görmeyi sağlayan bir bakış açısı kazandırdı. Başta İstanbul’un dört bir yanı olmak üzere ülkemizin birçok ilinde liseli gençlik Aydınlanma Okulları’na katılıyor ve onu örgütlemeyi ülkesine ve kendi geleceğine dair bir görev sayıyor.

Aydınlanma Okulları objektif olarak yaklaşıldığında herhangi bir ilçede, mahallede saatin belirlenerek bir konuda ‘’örneğin: Evrim Nedir?, Bu Dünyanın Düzeni Nedir?, Özgürlük Nedir, Türkiye’de Sosyalist Devrim Mümkün Mü?’’ gibi birçok konuda Sosyalist Liseliler’in düzenlediği etkinliklerdir. Sadece buradan ele alınırsa eğitim etkinlikleri gibi gözükebilir ama Aydınlanma Okulları bunun da ötesinde liseli gençlik arasında AKP’ye ve bu sistemin bütün eşitsizliklerine, adaletsizliklerine karşı bir mücadele okulu olarak görülmelidir.

Liseli gençliğin, Aydınlanma Okulları’nda bugün düzene ve onun siyasi temsilcileri olan başta AKP-MHP iktidarı olmak üzere, bu sistemin bütün emekten, laiklikten ve bağımsızlıktan olmayan düzen partilerine karşı mücadeleyi Aydınlanma Okulları’nda yükselttiği bir gerçektir.

Liselerde yaşanan en basitinden piyasacı bir eğitim sisteminin göstergesi olan kantin fiyatlarının fazlasıyla artmasından tutalım, eğitim hakkının parasız ve eşit sağlanması gerekirken dershaneler, özel okullar, butik dershaneler gibi eğitimin parasına göre verildiğini, en temel hakkımız olan eğitimin sektörleştirildiğini görebiliriz. Bu anlamıyla üniversiteye giriş sınavlarına girildiğinde ülkemizde gelir ve fırsat eşitliği olmayan milyonlarca emekçi çocuğunun bu eğitim sistemi altında ezildiğini görürüz.

Gericilik, zorunlu ve seçmeli din dersleri, vakıf ve cemaatlerle protokoller, değiştirilen müfredatlarla gençliğe sirayet ettirilmek istenen başka bir tehlikedir.
Ülkemizin her tarafında sermayenin yağma, rant ve talanını, gerici ve milliyetçi hamaset üzerinden halkımızın manevi değerlerinin sömürüldüğünü, siyasi adımlar atıldığını görmek mümkün.

Aydınlanma Okulları’nın önemi bu mücadeleden gelmektedir. Aydınlanma Okulları’ndan yetişen kuşak bugün üniversitelerde, iş yerlerinde bu düzene karşı mücadele verdiğini biliyoruz.

Bugün içerisinde yaşadığımız toplumsal sistem- üretim ilişkisi olan kapitalizm, ekonomik ve politik olduğu kadar ideolojik de bir sistemdir. Milliyetçi ve dinci hamasetiyle, medyasıyla yarattığı popüler kültürle zihinlerimizi belirler. Neyi nasıl düşüneceğimiz, televizyonda hangi kanalları ve programları tercih edeceğimiz, sevgili olacağınız ideal kadın ve erkek tipini, saç şeklimizi hepsinde sistemin bir etkisi, ideolojik bir tahakkümünü görebiliriz. İdeolojik olarak içinde yaşadığımız dünyayı anlamamamız için algılarımızı körelten bu sisteme karşı bugün içerisinde yaşadığımız kapitalist sistemi anlamak ve onu değiştirmek, insanca bir düzeni, eşitlikçi bir yaşamı inşa etmek bugün için en büyük zorunluluktur.

Aydınlanma Okulları tam da burada anlam kazanmaktadır. Ezberci, rekabetçi ve biatçı olarak yetiştirilmeye, düzene karşı çıkmayan, haksızlıklara karşı sesini çıkartmayan bir liseli gençlik planı yani ‘’dindar ve kindar’’ bir gençlik yaratmaya çalışan AKP’ye karşı mücadele Aydınlanma Okulları’nda verilebilir. Aydınlanma Okulları’nda, liseli gençliğin yükselttiği bir bayrak vardır. Bu bayrakta emek, laiklik, eşitlik, özgürlük, laiklik, bilimsellik ve aydınlanma gibi değerler yazılıdır.

Tam şimdi bütün liseli gençliği, ülkemize ve kendi geleceğimize sahip çıkmaya. Aydınlanma Okulları’nda ülkeye umut olmaya çağırıyoruz. Sen de Aydınlanma Okulları’na katıl, bu düzene ve AKP’ye karşı mücadeleyi hep beraber büyütelim!