Şehir Hastanelerini işleten şirketlere 4 yılda 32,3 milyar lira verilecek

"Bu hastaneler şehrin dışında, abartılı büyüklüklerle inşa edildi. Salgındaki rolleri oldukça tartışmalıdır. Bu denli öne çıkarılmalarını gerekçesi her yıl ödenmesi beklenen kira ve hizmet bedellerinin tartışılmasının istenmemesidir. Bunun üstü sürekli kapatılmaktadır"

Şehir Hastanelerini işleten şirketlere 4 yılda 32,3 milyar lira verilecek

Sağlık Bakanlığı’nın bu yıl sonu itibariyle Şehir  Hastanelerini işleten şirketlere 4 yılda verdiği para 32,3 milyar lirayı bulacak. İzmir Tabip Odası üyesi Ergün Demir, AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın şirketlerin işlettiği bu hastanelerin pandemi döneminde bile reklamını yaptığını söyleyerek, sadece 2020 yılında şirketlere verilen 8, 7 milyar lira ile 1000 yataklı 8 şehir hastanesi yapılabileceğine dikkat çekti.

Sağlık Bakanlığı’nın verilerine göre şehir hastanelerini işleten şirketlere 2018 yılında 2,2 milyar lira, 2019 yılında 5 milyar lira, 2020 yılında 8,7 milyar lira ödedi. Bu yıl ise 16,4 milyar lira ödenmesi planlanıyor. Şirketlere 4 yılda toplamda 32,3 milyar lira ödenmiş olacak.

İzmir Tabip Odası üyesi Ergün Demir, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın pandemi döneminde şehir hastanelerinin reklamını yaptığını belirterek, “Salgın ile mücadele hastanede verilmez. Önemli olan koruyucu sağlık hizmetleri ve birinci basamak hizmetlerdir. Salgının başlangıcından beri herkes hastanelerden bahsediyor, oysa ilçe sağlık müdürlüğü filyasyon ekibinde saha saha, sokak sokak dolaşan bu arkadaşlardan kimse bahsetmemektedir” dedi.

REKLAMLARI ERDOĞAN’DAN

“Neden özellikle pandemi döneminde şehir hastanelerinin reklamı yapılmaktadır” diye soran Demir, bu hastaneleri işleten firmalara ödenen paranın açıklanmaması için reklamlarının yapıldığını kaydederek, Sağlık Bakanlığı’nın 2020 yılında ödediği 8,7 milyar ile 1000 yataklı 8 tane şehir hastanesi yapabileceğine dikkat çekti.

Demir bu hesaplamasına örnek de vererek, “2020 yılında genel bütçeden 21/b usulüyle ihale edilen 900 yataklı Samsun Şehir Hastanesi’ne gelen en düşük teklif 1 milyar 69 milyon TL iken 1000 yataklı Antalya Şehir Hastanesi’ne gelen en düşük teklif ise 1 milyar 21 milyon TL’dir” dedi.

“ŞEHİR DIŞINDA, ABARTILI BÜYÜKLÜKTE”

Türkiye’deki şehir hastanelerinin finansman modeli olan kamu- özel ortaklığının İngiltere’den alındığını hatırlatan Demir, Erdoğan’ın pandeminin başından bu yana İngiltere’deki vaka ve ölüm sayıları ile oradaki olumsuzlukları kötü örnek olarak gösterdiğini ifade ederek, “Ama kamu-özel ortaklığı ile yapılan şehir hastenelerinin İngiltere’den ithal edildiğini açıklamamaktadır” diye vurguladı.

ANKA’nın aktadığı habere göre, İstanbul Tabip Odası Yönetim Kurulu üyesi Güray Kılıç, Erdoğan’ın şehir hastanelerinin önemini süreki vurguladığını hatırlatarak, “Bu hastaneler şehrin dışında, abartılı büyüklüklerle inşa edildi. Salgındaki rolleri oldukça tartışmalıdır. Bu denli öne çıkarılmalarını gerekçesi her yıl ödenmesi beklenen kira ve hizmet bedellerinin tartışılmasının istenmemesidir. Bunun üstü sürekli kapatılmaktadır” diye konuştu.

Kılıç, salgınla mücadelenin birinci basamak sağlık hizmetleri ve aşılama ile gerçekleşebileceğini kaydederek, “Şehir hastanelere ödenen bedel, birinci basamağa ayrılan miktarı azaltmakta” diye ekledi.