Sayıştay’dan AKP'li belediyeye ‘basiret’ uyarısı

Sayıştay, AKP’li belediyenin sürekli sermaye transferi yaptığı belediye şirketinin, buna rağmen milyonlarca lira zarar ettiğini tespit etti. ‘Basiret’ hatırlatması yaptı.

Sayıştay’dan AKP'li belediyeye ‘basiret’ uyarısı

Sayıştay denetçileri, AKP’li Kayseri Büyükşehir Belediyesi’ne ait KAY-TUR isimli şirkette yaptığı denetimlerin sonuçlarını aktardığı raporlarında, “Her tacirin ticaretine ait bütün işlerinde basiretli bir iş adamı gibi hareket etmesi gerekir” uyarısında bulunduğu öğrenildi. Tacirin öngörülü, konusunu bilen, hukuki ve fiili durumu kavrayabilme özelliklerine sahip olması gerektiği, “Basiretli iş adamı” kavramının ticari hayatın gereklerini ve teamüllerini iyi bilmeyi ifade ettiği vurgusu da yapıldı.

Birgün’den Nurcan Gökdemir’in haberine göre şirketin kâr etme amacıyla kurulan tüzel kişiliğe sahip bir organizasyon olduğu belirtilen raporda, başkanlığını Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanı Salih Özgöncü’nün yaptığı yönetim kurulunun, bu şirketin menfaatlerini gözetme yükümlülüğü bulunduğu da belirtildi.

REKLAM İHTİYACI OLMAMASINA RAĞMEN REKLAM ANLAŞMALARI YAPILMIŞ

“Reklama ihtiyacı olmadığı” belirtilen şirketin yönetim kurulunun kararları ile reklam anlaşmaları imzaladığı bildirildi. İsmi açıklanmayan ancak Kayserispor olduğu bildirilen spor kulübüne, 2020 yılında 250 bin TL, 2021 yılında 500 bin TL, 2022’de 500 bin TL olmak üzere toplam 1 milyon 250 bin TL’lik reklam verildi. Ayrıca, Covid-19 nedeniyle işçilerini kısa çalışma ödeneğinden yararlandıran şirketin aynı dönemde kulübe 750 bin liralık ayni yardım yaptığına da dikkat çekildi.

983 BİN TL’LİK ALACAK İÇİN HERHANGİ BİR GİRİŞİMDE BULUNULMAMIŞ

Bu tutarlar karşılığında kulübe sponsor olunurken şirketin işlettiği tesisler ve organizasyonlarının tanıtımları için Kadir Has Stadyumu ile Karpuzatan tesislerindeki panolara reklam verildi. Şirketin kulübe yaptığı gıda satışından kaynaklı 983 bin TL’lik alacağı olduğu, bunun tahsili için bir girişimde de bulunulmadığı belirlendi.

RAPOR: BELEDİYENİN SÜREKLİ SERMAYE TRANSFERİ YAPTIĞI ŞİRKET BUNA RAĞMEN ZARAR ETTİ

Şirketin 2019 ve 2020 yıllarında zarar ettiği belirtilen raporda, sermaye kaybına uğradığı için de “Borca batıklık” durumunun oluştuğu bildirildi. Ana hissedar Kayseri Büyükşehir Belediyesi’nin 2019’da 7 milyon 500 bin TL sermaye tamamlama fonu ödemesi yaparak öz kaynağı arttırdığı, ancak 2020’deki büyük zarar nedeniyle öz kaynak tutarının yine karşılıksız kaldığı belirtildi. Belediyenin sürekli sermaye transferi yaptığı şirket, reklam anlaşmalarının imzalandığı 2019 yılında 2 milyon 548 bin TL, 2020’de de 3 milyon 954 bin TL zarar etti.