Savcılar "darp yaşanmadı" demişti: Barış Pehlivan haklı çıktı

Odatv Genel Yayın Yönetmeni Barış Pehlivan’ı cezaevi girişinde darp eden infaz koruma memuru Muhammed B. hakkında uyarı cezası kararı verildi.

Savcılar

Silivri Cezaevi Müdürlüğü, Libya şehidinin cenaze töreni haberi nedeniyle tutuklanan Odatv Genel Yayın Yönetmeni Barış Pehlivan’ı, cezaevi girişinde darp eden infaz koruma memuru Muhammed B.’ye “uyarı” cezası verdi. Pehlivan’ın Avukatı Hüseyin Ersöz ise Adalet Bakanlığı müfettişlerinin raporunda “kınama” cezasını gerektirecek davranışlar olduğunu belirtmesine rağmen “uyarı” cezası verilmesine tepki gösterdi.

Daha önce Silivri Cumhuriyet Başsavcılığı söz konusu darp olayının yaşanmadığını açıklamış ve “takipsizlik” kararı vermişti. İstanbul ve Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılıkları da böyle bir olayın yaşanmadığına dair basın açıklaması yayınlamışlardı.

Pehlivan’ın avukatı Hüseyin Ersöz Silivri Başsavcılığın etkin bir soruşturma yürütmediğini, Adalet Bakanlığı müfettişlerinin de ceza olarak infaz koruma memuruna ceza verilmesini yönünde görüş bildirdiğini söyledi. Ersöz “Silivri Cezaevi Müdürlüğü ise şüphelinin geçmişteki iyi halini gerekçe yaparak ‘uyarı’ cezası uyguladı” diye konuştu.

Uyarı cezasını kişisel verilerin korunması kanuna aykırılık nedeniyle yaptıkları şikayet ile ilgili yürütülen soruşturma dosyasından öğrendiklerini söyleyen Ersöz, “Konuya ilişkin şikayetimiz vardı ama verilen uyarı cezası bize tebliğ edilmedi. Darp olayı sebebiyle verilen cezanın kamuoyu tarafından duyulmaması istendi” dedi.

Adalet Bakanlığı müfettişlerinin ceza talep ettiği ifadeler disiplin soruşturma dosyasına şöyle yansıdı:

“İnfaz ve koruma memuru Muhammed B., müşteki ile arasında geçen birkaç saniye süren ikili diyalogda jest ve mimiklerini kullanarak konuştuğunu ileri sürmüş ise de, tutuklunun sinirli ve saldırgan tavırlar içerisinde olduğunun kamera kayıtları ve olay anında kayıt-kabul odasında bulunan tanıklar tarafından doğrulanamaması, tutuklu sinirli ve saldırgan davransa bile infaz koruma memurunun yükümlülüğünün, tutukluya uygun bir tavır ve lisan ile cevap vermek olup, muhatabını sert ve agresif tavırla sindirmeye, baskı altına almaya, tedirgin etmeye yönelik davranışı ceza ve güvenlik tedbirlerinin infazında aşağılayıcı ve onur kırıcı davranışlarda bulunamayacağına dair temel ilke ve bağdaşmadığından memur Muhammed B. hakkında cezai işlem yapılması yönünde mütalaa olunur.”

“ÇOK DAHA AĞIR BİR CEZA OLMASI GEREKİYORDU”

Normal koşullarda müfettişlerin görüşlerinin kurumlar tarafından uygulandığını ve bağlayıcı kabul edildiğini söyleyen Hüseyin Ersöz, “Cezaevi müdürlüğü konu kamuoyuna yansıdığı için takdir hakkını kullanarak ‘uyarı’ cezası vermekle yetinmiş. Bunu da memurun geçmişteki iyi halini göz önünde bulundurarak yapmış. Bu yaklaşımın kabul edilebilmesi mümkün değil. Çünkü bu durum sadece Barış Pehlivan özelinde kamuoyuna yansıyan tarafı bize gösteriyor. Cezaevinde buna benzer başka olayların ve durumların yaşanıp yaşanmadığı konusunda bir inceleme ve değerlendirme yapılmasının önüne geçiyor. Oysaki bu araştırma kişilerin hukuk güvenliği açısından önem taşıyor” dedi.

Gardiyan Muhammed B.’ye verilen “uyarı” cezasını yeni bir delil olarak değerlendiren Barış Pehlivan’ın avukatları Savcılığın takipsizlik kararının kaldırılması için Sulh Ceza Hakimliği’ne başvuruda da bulundu.

Aynı zamanda etkili bir soruşturma yürütülmeden kapatılan savcılık dosyasına ilişkin Anayasa Mahkemesine ilişkin bireysel başvuru yapıldı. Söz konusu uyarı cezası Anayasa Mahkemesinde değerlendirme aşamasında olan bireysel başvuru dosyasına da gönderildi.