Sardinya kumsallarından 6 ton kum çalındı!

İtalyan adasından kum ve deniz kabuğu aşıran düzinelerce turist 3 bin euroya varan para cezalarıyla karşılaşıyor

Sardinya kumsallarından 6 ton kum çalındı!

Yerel kampanyacılar, bu yıl tatilcilerin Sardinya kumsallarından 6 ton kum çaldığını söylüyor.

Adı ‘Sardinya Soyuldu ve Yağmalandı’ anlamına gelen bir Facebook aktivist grubu, pandemi sırasında dışarı kaçırılan kum miktarındaki düşüşün ardından, 2021’de şimdiye kadar alınan kum miktarını hesapladı.

Sardinya kumunu, çakırtaşlarını ve deniz kabuklarını alıp satmak 2017’de yasa dışı hale getirilmişti.

Yine de suç dalgası devam ediyor ve düzinelerce turist bu İtalyan adasından kum ve deniz kabukları çaldıkları için 3 bin euroya (yaklaşık 29 bin 808 TL) varan para cezalarıyla karşı karşıya kalıyor.

Haziranda yerel makamlar, 41 kişinin ayrı olaylarda toplamda yaklaşık 100 kilogramlık kum hırsızlığı nedeniyle soruşturulduğunu bildirdi.

Yerel yönetim, gezginleri adanın kumsallarından herhangi bir şey almaktan caydırmak için “Sardinya: Onu kalbinizde ama sadece kalbinizde taşıyın” sloganıyla bir video hazırladı.

Peki Sardinya kumu, eli uzun turistler için neden bu kadar çekici bir emtia?

Bir kampanyacı, Facebook sayfasında, “Çoğu kişinin gerçekten bir nedeni yok” diye yazdı.

Belki de arkadaşlarını ve akrabalarını imrendirmek, misafir odalarında tatilin duygusunu yeniden yaşamak, hatta bir akvaryumu süslemek için…

Sosyal medya kullanıcısı, turistlerin muhtemelen, “anıları hafızalarında ve kalplerinde tutmak yerine, çılgınca ama maalesef beyhude bir çabayla, bir parçasını ellerine alıp götürmeye çalıştığını” tahmin ediyor.

Bu arada kum kaçakçıları için büyük bir cazibe de Budelli adasında bulunan pembe kum.

Budelli’nin pembe plajı, milli parkın bir parçası haline geldiği 1994’ten bu yana ziyaretçilere yasak.

Ancak grubun kampanyacıları, satıcıların “bulması çok zor” diye pazarladığı satılık pembe kum torbalarının internette yayımlanan fotoğraflarını buldu.

Eylülde bir Fransız turist, havalimanı güvenliğinin, valizindeki bir plastik şişede 2 kilogram kum bulması üzerine bin euro (yaklaşık 9 bin 936 TL) para cezasına çarptırılmıştı.