Sanayi için kullanılan doğal gaza yüzde 48 zam: Yılbaşından beri yüzde 147,5 zamlandı

Sanayi için kullanılan doğal gaza yüzde 48.4 zam yapıldı. Organize Sanayi Bölgeleri Üst Kuruluşu Başkanı Memiş Kütükçü,"Yılbaşından bu yana bakacak olursak doğalgazda sanayi tarifesi yüzde 147,5 zamlandı. Doğalgaz zamları elektriğe de zam anlamına geliyor. " dedi.

Sanayi için kullanılan doğal gaza yüzde 48 zam: Yılbaşından beri yüzde 147,5 zamlandı

Boru Hatları ile Petrol Taşıma AŞ (BOTAŞ), kasım ayına ilişkin tarife tablosunu yayımladı. Tarifiye göre elektrik santralleri ve sanayide kullanılan doğalgaz fiyatları ekim ayındaki yüzde 15’lik zammın ardından bu kez yarı oranında zamlandı. Mesken tarifesi ise sabit kaldı. Organize Sanayi Bölgeleri Üst Kuruluşu Başkanı Memiş Kütükçü,”Yılbaşından bu yana bakacak olursak doğalgazda sanayi tarifesi yüzde 147,5 zamlandı. Doğalgaz zamları elektriğe de zam anlamına geliyor. ” dedi.

YÜZDE 48 ZAM

BOTAŞ’ın internet sitesindeki listeye göre kasım ayı sanayi aboneleri için geçerli olacak tarife önceki tarifeye göre bin metreküp doğalgaz için yüzde 48,4 artışla 3.500 lira, elektrik üretim santrallerinin kullandığı bin metreküp doğalgaz için ise yüzde 46,8 artışla 4.000 lira oldu.

Organize sanayi bölgesi veya kullanıcı birliği abonelerinin tükettiği 1000 metreküp doğal gazın fiyatı ise yaklaşık yüzde 48 artarak 3 bin 483 liraya yükseldi.

Doğalgazda fiyat tarifeleri aylık olarak hesaplanıyor.

“SANAYİ TARİFESİ YÜZDE 147,5  ARTTI “

Bloomberg HT yayınına katılan Organize Sanayi Bölgeleri Üst Kuruluşu Başkanı Memiş Kütükçü, enerji maliyetlerindeki artışın rekabet şansını zorladığını da dile getirdi.

Kütükçü yayında konuyla ilgili şu açıklamayı yaptı: “Son dönemde enerjide artan maliyetler sanayicilerimizi olağanüstü zorluyor. Yılbaşından bu yana bakacak olursak doğalgazda sanayi tarifesi yüzde 147,5 zamlandı. Doğalgaz zamları elektriğe de zam anlamına geliyor. Doğalgazla elektrik üreten santrallerin maliyetleri arttığı zaman bu piyasa takas fiyatını da yukarı çekiyor. Bu da son kaynak tedarik tarifesiyle elektrik kullanan organize sanayi bölgelerimizin ya da serbest tüketicilerin maliyetlerini yukarı çekiyor. Enerji maliyetlerinin yükselmesi bizim gibi gelişmekte olan ülkelerdeki sanayicilerin rekabet şansını zorluyor