"Şahap Kavcıoğlu'nun yanlış politikalarının maliyeti 1.7 trilyon lira"

"Aşağı yukarı 160-170 milyar dolar hazine garantili müteahhitlere borcumuz var. 850 milyar doların 1 liralık maliyeti 850 milyar dolar, 2 liralık maliyeti 1 trilyon 7 milyar lira. Bu yanlış politikanın Türkiye Cumhuriyeti'ne yüklediği maliyet 1.7 trilyon lira. Değdi mi, memnun musunuz arkadaş?"

Ekonomist İbrahim Kahveci, “Şahap Kavcıoğlu geldi dolar 2 lira arttı. 7 liradan 9 liraya çıktı. 460 milyar dolar dış borcun var, 2 liradan 920 milyar dolar bize ek maliyet getirdi sadece dış borç getirdi” dedi.

Kahveci ve gazeteci Mehmet Tezkan, Halk TV’de Seda Selek ile Neden ve Sonuç programında Merkez Bankası Şahap Kavcıoğlu’nun faiz indirim kararının ardından ekonomide yaşananlara dair değerlendirmelerde bulundu.

Mehmet Tezkan, “Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) politika faizini yüzde 19’dan yüzde 18’e indirdi. Ne işe yaradı? O günden beri bakıyorum, takip ediyorum. Bunu öven, ‘çok iyi oldu’ diyen, ‘memleket ucuzladı’, ‘enflasyon aşağı inmeye başladı’ diyen çıkmıyor. Anlamsız bir şey oldu. 19’dan 18’e indirdi, doları zıplattı. Madem ki aşağı indirecektin, 100 baz değil 500 baz indir. Ne işe yaradı 19’dan 18’e indirmek? Bu ay ne yapacak?” diye konuştu.

KAVCIOĞLU’NUN MALİYETİ 1.7 TRİLYON LİRA

Kahveci ise şunları söyledi:

“Şahap Kavcıoğlu geldi dolar 2 lira arttı. 7 liradan 9 liraya çıktı. 460 milyar dolar dış borcun var, 2 liradan 920 milyar dolar bize ek maliyet getirdi sadece dış borç getirdi. Şahap Kavcıoğlu’nun maliyetinden bahsediyorum, sayın başkan derken kendi iradesiyle ne kadar hareket ediyor, ne kadar verilen sinyalle hareket ediyor…

460 milyar dolar dış borç dedik her yıl 200 milyar dolar üzerinde ithalatımız var. Aşağı yukarı 160-170 milyar dolar hazine garantili müteahhitlere borcumuz var. 850 milyar doların 1 liralık maliyeti 850 milyar dolar, 2 liralık maliyeti 1 trilyon 7 milyar lira. Bu yanlış politikanın Türkiye Cumhuriyeti’ne yüklediği maliyet 1.7 trilyon lira. Değdi mi, memnun musunuz arkadaş?”

Tezkan şöyle devam etti:

“Bir koltuğa gelip kendi inisiyatifini kullanamıyorsan orada neden oturuyorsun? Birinci Murat’ı Merkez Bankası Başkanlığı’ndan neden kovdular? Laf dinlemiyordu diye… Bak ne hale geldi ülke. İkinci Murat’ı aşırı laf dinlediler diye. Bakın ne kadar karanlık bir ülke olduk.”