Sağlık emekçilerinden Bakanlığa 'ek ödeme' tepkisi: 13 Şehir Hastanesine verilen ücretle tüm sağlık çalışanlarına aylık 1300 TL ödeme yapmanız mümkün

Bakanlığa tepki gösterilen açıklamada, "Sizin adaletinizin de hakkaniyetinizin de emekten yana olmadığını biliyoruz, SES olarak tüm haklarımız için emekten aldığımız güçle mücadelemizi sürdüreceğiz." denildi.

Sağlık emekçilerinden Bakanlığa 'ek ödeme' tepkisi: 13 Şehir Hastanesine verilen ücretle tüm sağlık çalışanlarına aylık 1300 TL ödeme yapmanız mümkün

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES), Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın açıkladığı ‘tavandan ek ödeme müjdesine’  13 Şehir Hastanesine ödenen ücreti örnek vererek tepki gösterdi.

SES Ankara Şubesi, Koca’nın “4 ay süreyle tavandan ek ödeme müjdesinin” hakkaniyetsiz olduğunun belirtildiği yazılı açıklama yaptı.

“Sağlık Bakanının Hakkaniyeti!” başlıklı bir açıklama yapan SES, 2020 yılında 13 şehir hastanesine toplam 728 milyon 239 bin lira ödeme yapıldığı belirtti.

“TERCİHİNİZ 13 MÜTEAHHİT OLMUŞTUR”

Açıklamada,”13 Şehir Hastanesine verilen ücretle hastanelerde görev yapan tüm sağlık emekçilerine aylık 1300 TL üzerinde ödeme yapmanız mümkünken, hakkaniyetsizliğiniz gereği tercihiniz 13 müteahhit olmuştur” denildi.

“550 binin üzerindeki sağlık emekçisine 400 – 450 milyon net ödeme gerçekleşecek; Bu ödeme 13 Şehir Hastanesine yapılacak aylık ödemenin (2020 verisine göre) yüzde 56’sı. 550 üzeri sağlık emekçisine verdiğiniz ücretin yaklaşık iki katını 13 Şehir Hastanesi müteahhidine vermektesiniz” sözleriyle Bakan Koca’ya tepki gösterildi.

Uzman hekim ve hemşireler arasındaki performans ödemesi açıklığının koronavirüs alanında 8,4 koronavirüs dışında ise 9,1 olduğu belirtilen açıklamada şunlar aktarıldı:

“Covid kapsamında görev yapan uzman hekim 11 bin 343 TL performansa göre ödeme alırken hemşire 1592 TL alacak olup arasındaki ücret açıklığı 8,4’tür.Covid dışında görev yapan uzman hekim 4.842 TL performansa göre ödeme alırken hemşire 530 TL alacak olup arasındaki ücret açıklığı 9,1’dir.

Bu ödeme ile Covid alanında uzman hekime maaşının yüzde 169 kadar performansa göre ödeme verirken hemşireye maaşının yüzde 27’si kadar ödeme layık görülmüştür. Eğer hakkaniyetli bir ödeme olsaydı pandemi dönemi iş riskleri eşit olanlara eşit işe eşit ücret verilirdi.”

“ADALETİNİZ DE HAKKANİYETİNİZ DE EMEKTEN YANA DEĞİL”

“Üniversite hastanelerine ise Sağlık Bakanının bakmaması nedeniyle kronikleşen hakkaniyetsizlik devam etmektedir.” diyen SES açıklamasını, “Bir kez daha ifade ediyoruz; Sağlık hizmetleri ekip işidir, kırıntı değil emekliliğe esas yoksulluk sınırının üstünde temel ücret zammı istiyoruz. Sizin adaletinizin de hakkaniyetinizin de emekten yana olmadığını biliyoruz, SES olarak tüm haklarımız için emekten aldığımız güçle mücadelemizi sürdüreceğiz.” ifadeleriyle sonlandırdı.