Sağlık Bakanlığı'nın milyonluk 'ALO' ihaleleri yandaşlara gitti

Son dönemde ihaleleriyle gündeme gelen Sağlık Bakanlığı'nın ALO 191 Uyuşturucuyla Mücadele Hattı ihalesini, 31 milyon TL’ye TÜGVA yöneticisi Mehmet Ünal’ın sahibi olduğu şirket aldı. Ayrıca Alo 171 Sigara Bıraktırma Hattı ihalesini de 57 milyon TL’ye yandaş Türkiye Gönüllü Teşekküller Vakfı’nın üyesi Salman’ın şirketi aldı.

Sağlık Bakanlığı'nın milyonluk 'ALO' ihaleleri yandaşlara gitti

Kamu İhale Bülteni’nde yer alan bilgilere göre, Sağlık Bakanlığı’na bağlı Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü, 8 Haziran tarihinde “Alo 171 Sigara Bıraktırma Danışma Hattı ile Alo 191 Uyuşturucu İle Mücadele Danışma ve Destek Hattı Hizmeti Alımı” adı altında bir ihale düzenledi.

İhalenin “ALO 191 Uyuşturucu İle Mücadele Danışma ve Destek Hattı” kısmını 31 milyon 665 bin TL’ye Efor Etkileşim Merkezi Yönetim Sistemleri Anonim Şirketi’nin aldığı açıklandı. Milyonlarca liralık çağrı merkezi işi için Bakanlık ile şirket arasında 28 Haziran’da 3 yıllığına sözleşme imzalandı.

İHALEYİ TÜGVA YÖNETİCİSİ ALDI

Birgün’den İsmail Arı’nın haberine göre Alo 191 ihalesini alan Efor Etkileşim Merkezi Yönetim Sistemleri Şirketi’nin sahibi ve Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ünal, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın oğlu Bilal Erdoğan’ın Yüksek İstişare Kurulu üyesi olduğu Türkiye Gençlik Vakfı’nın (TÜGVA) yöneticisi. TÜGVA ile yetinmeyen Ünal ayrıca, gerici Cihannüma Derneği ile Yedi Hilal Derneği’nde de yöneticilik yapıyor.

AKP İL YÖNETİMİNDE

Öte yandan şirketin Genel Müdür Yardımcısı Hakan Arol da aynı zamanda AKP Ankara İl Yönetim Kurulu üyeliği ve Teşkilat Başkan Yardımcılığı görevini yürütüyor.

Efor Etkileşim Merkezi Yönetim Sistemleri A.Ş.’nin kamudan aldığı çok sayıdaki ihalenin bedeli ise milyonlarca lirayı buluyor. Şirketin son dokuz yılda aldığı ihalelerin toplamı, 220 milyon TL’yi geçiyor.

Sosyal Güvenlik Kurumu’nun (SGK) 16 Mart’ta düzenlendiği “Alo 170 Hizmet Alımı İşi” ihalesini de 393 milyon 997 bin TL’ye Efor Etkileşim Merkezi Yönetim Sistemleri A.Ş.’nin de içerisinde yer aldığı iş ortaklığı almıştı.

Söz konusu dev ihalenin, Kamu İhale Kurumu (KİK) tarafından “rekabetin engellendiği” gerekçesiyle iptal edildiği açıklanmıştı.

Bakanlığın açtığı ihalenin “Alo 171 Sigara Bıraktırma Danışma Hattı” kısmı için olan bölümünde ise tek geçerli teklifi Tempey Tesis Yönetimi Şirketi, Akelsan Elektronik Sistemler Şirketi ve Peytem Sosyal Hizmet Şirketi isimli üç şirketten oluşan iş ortaklığı verdi. Sağlık Bakanlığı ile iş ortaklığı arasında 29 Haziran’da tam 57 milyon 938 bin TL’lik sözleşme imzalandığı ve bu işin de üç yıl süreceği açıklandı.

Sağlık Bakanlığı’nın ihalesini alan üç şirketten biri olan Akelsan Elektronik Sistemler Şirketi sahibi ise İbrahim Doğan Salman ise kendi adını taşıyan internet sitesinde yer alan bilgilere göre, aynı zamanda da Türkiye Gönüllü Teşekküller Vakfı’nın (TGTV) Vakıf Kurulu Üyesi.