Rusya'nın üçüncü Covid-19 aşısı da tescillendi

Rusya’nın bu yılın ilk yarısında 88 milyon doz aşı üreteceğini aktardı. Bu aşıların 83 milyonunu Sputnik V’nin oluşturması bekleniyor.

Rusya'nın üçüncü Covid-19 aşısı da tescillendi

Rusya, ülkede geliştirilen üçüncü koronavirüs aşısı olan CoviVac’ın kullanımının tescillendiğini duyurdu. Başbakan Mishustin, “Rusya, dünyada koronavirüse karşı üç aşısı olan tek ülkedir” diye konuştu.

Pfizer-BioNTech, Moderna, AstraZeneca, Sinovac ve Sinopharm’ın geliştirdiği aşılar pek çok ülkede yaygın olarak kullanılırken, kendi aşısını geliştiren ülkelerden Rusya’da da bir gelişme yaşandı.

Ülkede Gamaleya Enstitüsü’nün geliştirdiği Sputnik V ile Vektör Enstitüsü tarafından geliştirilen EpiVacCorona’nın ardından üçüncü aşıda da başarıya ulaşıldığı duyuruldu. Başbakan Mikhail Mishustin, Chumakov Araştırma Merkezi tarafından geliştirilen CoviVac aşısının tescillendiğini açıkladı. Mishustin, “Bugün Rusya, dünyada corona virüsüne karşı üç aşısı olan tek ülkedir” ifadelerini kullandı.

TESCİL EDİLDİ

14 gün arayla iki doz halinde uygulanan CoviVac aşısı, 2-8 derece aralığında taşınıp saklanabiliyor. Aşı için geniş ölçekli denemeler önümüzdeki günlerde başlayacak. Halihazırda 18-60 yaş aralığında 200 kişi üzerinde çalışmalar yürütüldü. Etkinlik oranına ilişkin bir veri de paylaşılmadı.

Geniş çaplı çalışmalardan önce tescil edilen aşı soru işaretleri yaratsa da, ülkenin ilk aşısı Sputnik V için de benzer bir süreç yürütülmüştü. Ağustos 2020’de ülke içinde onaylanan Sputnik V aşısı için eylül aylında geniş ölçekli denemeler başlamıştı. Yüzde 91 koruyuculuğu olduğu belirtilen aşının toplu uygulanmasına Aralık 2020’de başlanmıştı.

Başbakan Mishustin, aşıda ilk üretim hedefinin 120 bin doz olduğunu bunun da mart ayı içerisinde tamamlanacağını söyledi. Chumakov’un aylık 500 bin doz üretim kapasitesine sahip olacağını belirten Mishustin, Rusya’nın bu yılın ilk yarısında 88 milyon doz aşı üreteceğini aktardı. Bu aşıların 83 milyonunu Sputnik V’nin oluşturması bekleniyor.