Rusya'nın Taliban'ı tanıma şartları: 'insan hakları' ve 'kapsayıcılık'

Rusya Devlet Başkanlığı Afganistan Özel Temsilcisi Zamir Kabulov, bugün gerçekleştirilen Taliban- Rusya görüşmelerine dair soruları yanıtladı. Kabulov, "Elbette gündeme geldi, gelmez olur mu? O an günün birinde mutlaka gelecek. Ancak o an, Afgan heyetine herkes tarafından söylendiği gibi, Taliban insan hakları ve kapsayıcılık konularını da kapsayan uluslararası toplumun beklentilerinin büyük bölümünü yerine getirmeye başladığında gelecek" dedi.

Rusya'nın Taliban'ı tanıma şartları: 'insan hakları' ve 'kapsayıcılık'

Rusya Devlet Başkanlığı Afganistan Özel Temsilcisi Zamir Kabulov, bugün gerçekleştirilen Taliban- Rusya görüşmelerine dair değerlendirmede bulundu. Görüşmelerin ardından gazetecilerle bir araya gelen Kabulov’a Taliban’ın tanınması konusunun gündeme gelip gelmediği soruldu.

İNSAN HAKLARI VE TALİBAN

Sputnik’in aktardığına göre Kabulov, “Elbette gündeme geldi, gelmez olur mu? O an günün birinde mutlaka gelecek. Ancak o an, Afgan heyetine herkes tarafından söylendiği gibi, Taliban insan hakları ve kapsayıcılık konularını da kapsayan uluslararası toplumun beklentilerinin büyük bölümünü yerine getirmeye başladığında gelecek” dedi.

Kabulov, uluslararası toplumun Afganistan’da yaklaşan insani felaketi önlenmesi gerektiği konusunda mutabık olduğunu belirtti. Kabulov, “Bazı anlaşmazlıklara rağmen tüm katılımcılar, Afgan halkına yardım etmemiz gerektiği konusunda fikir birliği sağladı. Bazılarının insani felaket olarak nitelediği yaklaşan krizi önlememiz gerekiyor. Uluslararası toplum birleşmeli” ifadelerini kullandı.

“AFGAN HALKINI CEZALANDIRIYOR”

Yeni Afgan hükümetinin herkesin hoşuna gitmediğinin farkında olduğunu kaydeden Kabulov, yeni hükümeti cezalandırmaya çalışanların aslında tüm Afgan halkını cezalandırdığının altını çizdi.

Kabulov, ABD’nin yeni Afganistan Özel Temsilcisi Thomas West’in kasım ayında Moskova’yı ziyaret edeceğini de ekledi.

Rusya, ABD, Çin ve Pakistan’ın başı çektiği genişletilmiş formattaki Afganistan görüşmelerine Hindistan, İran, Kazakistan, Kırgızistan, Tacikistan, Türkmenistan ve Özbekistan’ın temsilcileri de katılıyor.