"Rusya'dan yeni bir S-400 sevkiyatı gündemde değil"

Türkiye'deki güvenlik yetkilisi olarak tanıtılan kişi son dönemde Rusya'nın yaptığı S-400 açıklamalarını yalanladı.

Rus yetkililerin, Türkiye ve Rusya’nın hava savunma sistemi S-400’lerle ilgili yakın zamanda yeni bir anlaşma imzalayacağına yönelik açıklamalarına bir BBC Türkçe’nin ismini Türk güvenlik yetkilisi olarak verdiği kişiden yalanlama geldi.

Rusya’nın resmi silah ihracatı şirketi Rosoboronexport’un Direktörü Aleksander Mikheyey konuya ilişkin Rus haber ajansı Interfax’a, Türkiye ile yeni bir S-400 anlaşmasının yakın olduğunu belirtmiş ve “Yakında resmileştirip anlaşmayı imzalayacağız” demişti.

Konuyla ilgili BBC Türkçe’ye bilgi veren bir Türk güvenlik yetkilisi, yeni bir anlaşma için herhangi bir görüşme yapılmadığını, yeni bir S-400 sevkiyatının gündemde olmadığını söyledi.

“Bu her zaman konuşulup yapılabilir ama şu an için böyle bir girişimimiz, talebimiz olmadı” diyen yetkili, şu an asıl gündemin Afganistan olduğunu ve Kabil Havalimanı için ABD ile Ankara’nın yakın işbirliği halinde çalıştığını hatırlattı. “Ruslar ya niyet beyanında bulunuyor ya da bu, ABD ile yaptığımız işbirliğini manipüle etmeye yönelik bir açıklama” yorumunda bulundu.