Rusya'dan İdlib'deki cihatçı mevzilere hava saldırısı

Rusya'ya ait savaş uçakları Suriye'nin kuzeybatısındaki İdlib'deki cihatçı mevzilere hava saldırısı düzenledi.

Rusya'dan İdlib'deki cihatçı mevzilere hava saldırısı

Rusya’ya ait savaş uçakları, İdlib’in Sarmada beldesiyle Hatay’ın Reyhanlı ilçesi karşısındaki Babu’l Hava sınır kapısı alanına ve M4 kara yolu yakınlarındaki cihatçı mevzilere saldırı düzenledi.

Uçak gözlemevine göre, Akdeniz’den atılan bir balistik füze de İdlib’in Türkiye sınırına yaklaşık 3 kilometre uzaklıktaki Kah köyünde Türkiye destekli cihatçı Suriye Milli Ordusu karargahı yakınlarına düştü.

İDLİB’DE SON DURUM

Türkiye, Rusya ve İran arasında 4-5 Mayıs 2017’de gerçekleşen Astana toplantısında, İdlib ve komşu illerin (Lazkiye, Hama ve Halep vilayetleri) bazı bölgeleri, Humus ilinin kuzeyi, başkent Şam’daki Doğu Guta ile ülkenin güney bölgeleri (Dera ve Kuneytra vilayetleri) olmak üzere 4 “gerginliği azaltma bölgesi” oluşturuldu.

Suriye ve İran destekli milisler, Rusya’nın hava desteğiyle 4 bölgeden 3’ünü ele geçirip İdlib’e yöneldi. Türkiye, Eylül 2018’de Rusya ile ateşkesi güçlendirmek için Soçi’de ek mutabakata vardı.

Rusya ve Suriye, Mayıs 2019’da tüm bölgeyi ele geçirmek için operasyonlara başladı ve İdlib Gerginliği Azaltma Bölgesi içinde çok sayıda mevzide kontrolü sağladı

Son olarak Türkiye ile Rusya arasında 5 Mart’ta Moskova’da yeni bir mutabakat sağlandı.