Rusya'dan İdlib açıklaması: Saldırılara tahammül etmeyeceğiz

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, "Rusya, teröristlerin İdlib gerilimi azaltma bölgesinden yaptığı saldırılara tahammül etmeyecek” dedi.

Rusya'dan İdlib açıklaması: Saldırılara tahammül etmeyeceğiz

Birleşmiş Milletler 76. Genel Kurul görüşmeleri için New York’ta bulunan Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, düzenlediği basın toplantısında Suriye konusunda kritik mesajlar verdi.

Rus haber ajansı TASS’ın aktardığına göre Lavrov, Suriye’de cihatçıların kontrolündeki İdlib’e yönelik son dönemde artan hava operasyonları konusunda şöyle dedi:

“İki yıl önce bizimle özel anlaşma imzalayan Türk ortaklarımızla İdlib Gerginliği Azaltma Bölgesi’nde teröristlerle savaşacaklarını ve onları terörist olmayan ve Türkiye ile işbirliği yapan silahlı gruplardan ayıracaklarını konuştuk. Birkaç gün içinde Rusya ve Türkiye cumhurbaşkanlarının toplantısı yapılacak. Bu taahhüdün nasıl yerine getirileceği konusu ciddi bir şekilde ele alınacak. Anlaşma yavaş yavaş uygulanıyor, bu açık”

“FIRAT’IN DOĞUSU İÇİN TEMASLAR SÜRÜYOR”

ABD ile Fırat’ın doğusu konusunda ise periyodik bir şekilde temaslarını sürdürdüklerini belirten Lavrov, ABD’nin el Tanf ve Rukban bölgelerindeki varlığının ise kabul edilemez olduğunu söyledi.

ABD ile gerginliği azaltma mekanizması konusunda da görüştüklerini belirten Lavrov, “bu mekanizmanın işe yaradığını” belirtti.

Lavrov, kesintiye uğrayan İran nükleer görüşmelerinin tekrar başlaması içinse ABD’ye “daha aktif bir tutum sergilemesi” çağrısı yaptı.

“SURİYE’DEKİ GÜÇ KULLANIMIMIZ BM KARARINA UYGUN”

Suriye’nin kuzeybatısındaki duruma ilişkin açıklamada bulunan Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, “Suriye’de, bu ülkenin topraklarında tavizsiz bir şekilde terörle mücadeleye karar veren BM Güvenlik Konseyi’nin 2254 sayılı kararında yer alan taleplere uygun olarak güç kullanıyoruz” diye konuştu.

Rus bakan, “Rusya, teröristlerin İdlib gerilimi azaltma bölgesinden yaptığı saldırılara tahammül etmeyecek” dedi.