Rus siyasetçi: Afrin’deki saldırı Türkiye’ye açık bir mesaj

Rus savaş uçaklarının ilk defa Afrin'de Türkiye destekli cihatçı gruplara ait bir askeri üssü hedef almasını yorumlayan Rus siyasetçi ve uzmanlar, bu saldırıyı “Türkiye’nin hem Suriye ve hem de bölgedeki politikalarına verilmiş bir yanıt” olarak değerlendirdi.

Rus siyasetçi: Afrin’deki saldırı Türkiye’ye açık bir mesaj

Rus savaş uçakları 31 Ağustos’ta Suriye’de, Türkiye’nin kontrolündeki Afrin’in güneyinde bulunan Şerawa kasabasında cihatçı Feyleq El-Şam grubuna ait bir askeri üssü hedef almıştı.

Saldırıya ilişkin ne Rusya Savunma Bakanlığı’ndan ne de Dışişleri Bakanlığı’ndan herhangi bir açıklamaması dikkat çekerken Rus siyasetçi ve uzmanlar ise “Suriye’de yeni bir sürecin başladığını” dile getirdi.

Rudaw‘da yer alan habere göre, Rusya Devlet Duması Milletvekili Yevgeniy Fedorov, Rusya ile Türkiye arasında Suriye’de varılan anlaşmaların “teröre karşı” olduğuna dikkat çekerken Ankara’nın ise bu anlaşmalara “sadık kalmadığını” savunarak, “Tüm Suriye topraklarının işgalden kurtarılmasının vakti geldiğini” söyledi.

Birleşik Rusya Partisi milletvekili Federov, “Elbette mutabakatlarımız Suriye topraklarını işgal eden yabancı terörist güçlere karşı ortak operasyonu içeriyordu. Bu operasyonlar işbirliği içerisinde yapılıyordu. Fakat yeni bir süreç, Suriye topraklarının tümünün kurtarılması süreci başladı” dedi.

Federov, “Öte yandan, Türkiye’nin gerek Kırım, Ukrayna ve gerekse de diğer bölgeler üzerinde bazı iddia ve farklı niyetleri bulunuyor. Türkiye, eski Sovyetler Birliği mirasından pay istiyor. Bir anlamda bu son saldırı böyle bir şeyin mümkün olmadığı yanıtıydı” şeklinde konuştu.

“AÇIK BİR MESAJ”

Moskova’daki Ulusal Araştırma Üniversitesi öğrenim üyesi ve Ortadoğu işleri uzmanı Grigoriy Lukyanov da Efrin’deki “hava harekatının önemli bir gelişme olduğuna dikkat çekerek, bu harekatın amacının askeri olmaktan çok siyasi” olduğunu belirtti.

Dışişleri Bakanlığı’na yakınlığı ile bilinen Lukyanov, “Rusya’nın Efrin’deki son bombardımanı açık bir mesajdır; bir taraftan son dönemde sadece Suriye’de değil, bir çok bölgede anti-Rus güçlere destek veren Türkiye’ye, diğer taraftan da çıkarları Şam ve Moskova ile diyaloğa bağlı olan Kürtlere bir mesajdır” dedi.