RTÜK: Medya iktidarı devirebilir

"RTÜK, dava dosyasına sunmuş olduğu cevapta, ülkemizdeki medyaya bakış açısını ortaya koymuş ve medyayı bir ‘darbe’ aracı olarak görmüştür"

RTÜK: Medya iktidarı devirebilir

RTÜK, Halk TV’ye verdiği cezayı “Medya iktidarın yıkılmasına sebep olabilecek, daha açık ifade ile istediğini başa getirebilecek, istediğini alaşağı edebilecek derecede önem arz ettiği bir durumda” diye savundu.

CHP Mersin Milletvekili Ali Mahir Başarır, RTÜK’ün savunmasına “RTÜK, dava dosyasına sunmuş olduğu cevapta, ülkemizdeki medyaya bakış açısını ortaya koymuş ve medyayı bir ‘darbe’ aracı olarak görmüştür” diye tepki gösterdi.

RTÜK’ün 7 Nisan 2020 tarihinde Halk TV’de yayımlanan ‘Şimdiki Zaman Siyaset’ programında konuğun kullandığı ifadeler nedeniyle kanala verdiği para cezası yargıya taşındı. Cezanın iptal edilmesi istemiyle açılan davada, RTÜK savunma gönderdi.

RTÜK savunmasında medyanın iktidarı devirebilecek güçte olduğu ifade edilerek, “Medya iktidarın yıkılmasına sebep olabilecek, ekonomik kararlara hükmedebilecek, daha açık ifade ile istediğini başa getirebilecek, istediğini alaşağı edebilecek derecede önem arz ettiği bir durumda, her program konuğunun medya kanalı ile istediğini söyleme özgürlüğünden bahsetmek asla mümkün olmayacaktır” denildi.

CHP Mersin Milletvekili Ali Mahir Başarır, RTÜK’ün mahkemeye sunduğu bu savunmaya tepki gösterdi. Başarır, şunları söyledi:

“RTÜK, dava dosyasına sunmuş olduğu cevapta, ülkemizdeki medyaya bakış açısını ortaya koymuş ve medyayı bir ‘darbe’ aracı olarak görmüştür. RTÜK’ün medyaya karşı, darbeci olabilecek türden ifadeler içeren cümlelerinin, Halk TV gibi bir kanalın dava dosyasında yer alması kabul edilebilir bir durum değildir. RTÜK’ün davaya vermiş olduğu cevapta ‘…her program konuğunun medya kanalı ile istediğini söyleme özgürlüğünden bahsetmek asla mümkün olmayacaktır.’ ifadeleri ile sanırım yandaş havuz medyasından bahsetmektedir.”

MEDYAYA SANSÜR!

“AKP iktidarı, kendisine muhalif olan medya ve televizyon kanallarını susturmak için devletin tüm imkanlarını kullanmaktadır. Ne yazık ki RTÜK de AKP iktidarının siyasi araç olarak kullandığı kurumlardan biri haline gelmiştir. Bunu anlamak için RTÜK’ün; Türkiye’nin gerçeklerini halkın bilgisine sunan gazetelere ve televizyon kanallarına vermiş olduğu para, ‘yayın durdurma’ ve ‘ekran karartma’ cezalarına bakmamız yeterli olacaktır.”

“Sadece gerçekleri ortaya koyan televizyon kanalları ülke gerçekleriyle ilgili haberler yaparken, iktidar yanlısı ve sayıları bir hayli fazla olan kanallar, ülkeyi her alanda güllük gülistanlık gösterme çabasına girerek halkı aldatmaktadır. Bununla da yetinmeyip iktidarın oluşturduğu suni gündemlerle ilgili saatlerce yayın yapmaktadırlar. Bir başka deyişle, iktidar ile yandaş medya birlikte el ele halkı uyutma politikası yürütmektedirler.”

“Türkiye’nin basın ve yayın denetiminden sorumlu kurum tarafından, iktidarı eleştiren yayın organlarına uygulanan ağır yaptırımlar, önemli bir kamu kurumunun AKP iktidarının bir kolu haline geldiğini göstermektedir. Radyo ve Televizyon Üst Kurulu, medyayı sansürlemek ve medya mensuplarını korkutmak için bir araç olarak hizmet etmeyi bırakmalı, görev tanımındaki gibi tarafsızlık ve çoğulculuk için çalışmalıdır.”