"Rıza Sarraf'ın komisyoncusunu büyükelçi yaptınız, gelip burada oturuyorsunuz, ayıptır"

"Sarraf'ın komisyoncusunu büyükelçi yaptınız, gelip burada oturuyorsunuz. Sarraf'ın komisyoncusunu büyükelçi yapmak ayıptır. Bırak bunları"

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu’nda Dışişleri Bakanlığı ve Kültür ve Turizm Bakanlığı ile bağlı kuruluşların 2022 yılı bütçeleri görüşüldü.

CHP İstanbul Milletvekili Yunus Emre, Genel Kurul’da söz alarak Türkiye’nin “kelepir bir ülke muamelesi” gördüğünü savunurken, “Katar ve Birleşik Arap Emirlikleri bizim kadim dostlarımızdır’ diyorsunuz. Ya, sayın Bakan, bu devletlerin sizin kadar yaşı yok ya, nasıl kadim dostumuz oluyor. Sizin kadar yaşı yok ya” dedi.

CHP İstanbul Milletvekili Yunus Emre, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’na, “Kendi arkadaşlarınızı, siyasi arkadaşlarınızı sağa sola büyükelçi olarak gönderiyorsunuz. Bunların içinde adı rüşvetçiye çıkmış insanlar var. Amerika’da Sarraf’ın verdiği ifadeyi görmediniz mi? Sizin büyükelçi atadığınız kişinin, bankacılar ile Sarraf arasındaki görüşmeleri organize eden kişi olduğunu görmediniz mi?” diye sordu.

CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer ise, Çavuşoğlu’na, “Ülkemizin onuru, resmi pasaportlarımız bile insan kaçakçılığı için sizin döneminizde kullanılıyor. Afganistan’da sokak ortasında insanları asan, kadınları, çocukları eve hapseden Taliban’ı kırmızı halıyla siz karşıladınız sayın Bakan” dedi.

“ADI RÜŞVETÇİYE ÇIKMIŞ İNSANLARI BÜYÜKELÇİ OLARAK ATADINIZ”

Türkiye’nin AKP iktidarı öncesinde büyükelçi atamalarının önemli olduğunu söyleyen Emre, “Türkiye’nin çok önemli bir kurumunun, Dışişleri Bakanlığının en önemli vazifesinden bahsediyoruz. Kendi arkadaşlarınızı, siyasi arkadaşlarınızı sağa sola büyükelçi olarak gönderiyorsunuz. Bunların içinde adı rüşvetçiye çıkmış insanlar var. Amerika’da Sarraf’ın verdiği ifadeyi görmediniz mi? Sizin büyükelçi atadığınız kişinin, bankacılar ile Sarraf arasındaki görüşmeleri organize eden kişi olduğunu görmediniz mi?” diye eleştirdi.

“SARRAF’IN KOMİSYONCUSUNU BÜYÜKELÇİ YAPMAK AYIPTIR”

CHP’li Emre’nin eleştirilerine AKP sıralarından tepki geldi. Tepkilere karşı Emre, “Ben Türkiye’nin menfaatlerini savunuyorum. Onlar gibi koltuk ve koltuğumu savunmuyorum, onlar gibi koltuğumu savunmuyorum. Sarraf’la ilgili cevapları verin. Sarraf’ın komisyoncusunu büyükelçi yaptınız, gelip burada oturuyorsunuz. Sarraf’ın komisyoncusunu büyükelçi yapmak ayıptır. Bırak bunları” dedi.

CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi’nin eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ve tutuklu iş insanı Osman Kavala’nın AİHM kararları uyarınca derhal serbest bırakılmasına dair çağrı ve kararlarıyla açıklamaları üzerine Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yaptığı, “Biz Avrupa Birliği’nin kararını tanımıyoruz” açıklamasını eleştirdi.

“İSTİFA ETMEK İÇİN NEYİ BEKLİYORSUNUZ”

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi (AKPM) Başkanlığı görevini üstlendiğini, 2014 yılından bu yana da AKPM Onursal Başkanlığı yaptığını anımsatan Çakırözer, “Bugün, Bakanlık koltuğunda oturduğunuz yedi yılın sonunda demokrasideki geri gidişiniz nedeniyle ülkemiz Avrupa Konseyi’nde yaptırım uygulanan ülke konumuna geldi. Bir Dışişleri Bakanı için bundan daha büyük bir başarısızlık olamaz. Sayın Bakan, neden çıkıp söylemiyorsunuz ‘Sayın Cumhurbaşkanı, orası Avrupa Birliği değil Avrupa Konseyi; biz kurucusuyuz, bu kararlara uymak anayasamızın emri, kendi yurttaşımızın hakkına saygının gereğidir.’ Söyleyemiyorsanız çok vahim, ama söylüyor da dinletemiyorsanız daha da vahim. Bu durumda istifa etmek için neyi bekliyorsunuz sayın Bakan?” diye konuştu.

“TALİBAN’I KIRMIZI HALIYLA KARŞILADINIZ”

Türkiye’nin dış politikası üzerine Çakırözer, Bakan Çavuşoğlu’nu, “Döneminizde dünyadaki itibarımız her geçen gün azalıyor. Türkiye’yi kara para aklayan ülke konumuna düşürdünüz. INTERPOL’de Kırmızı Bülten’imiz bile kabul edilmiyor. Milyonlarca kadının temel güvencesi İstanbul Sözleşmesi’nden sizin döneminizde çıktık. Ülkemizin onuru, resmi pasaportlarımız bile insan kaçakçılığı için sizin döneminizde kullanılıyor. Afganistan’da sokak ortasında insanları asan, kadınları, çocukları eve hapseden Taliban’ı kırmızı halıyla siz karşıladınız sayın Bakan” diye eleştirdi.

“WASHİNGTON BÜYÜKELÇİSİ MURAT MERCAN HENRİ BARKEY’LE EVİNDE GÖRÜŞTÜ MÜ?”

Bakan Çavuşoğlu’nun, “FETÖ’yle mücadele aynı kararlılıkta devam ediyor” dediğini aktaran Çakırözer, “Sayın Tuncay Özkan (CHP İzmir Milletvekili) bu kürsüden geçen hafta açıkladı, ne sizden ne de ‘En başarılı elçim’ dediğiniz eski milletvekili büyükelçinizden ses yok. Washington Büyükelçisi Murat Mercan Henri Barkey’le evinde görüştü mü? Henri Barkey kim? Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinin resmî iddianamesine göre, 15 Temmuz FETÖ’cü darbe girişiminin planlayıcılarından firari sanık. Osman Kavala, sırf cep telefonu bu kişinin telefonuyla aynı noktada sinyal verdi diye bin beş yüz gündür cezaevinde. Sizin Büyükelçiniz işte bu adamı evinde ziyaret ediyor. Sayın Bakan, çıkın, yanıt verin, Henri Barkey, darbeci ve FETÖ’cüyse Türkiye Cumhuriyeti Büyükelçisinin onunla işi nedir, görüşmeye neden gönderdiniz?” diye sordu.