Putin: ABD, Afganistan’dan çekilirken gerisinde Pandora’nın kutusunu bıraktı

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, ABD’nin Afganistan’dan geri çekilirken, gerisinde ‘Pandora’nın kutusunu bıraktığını’ söyledi. Rusya lideri, ABD’ye ait modern silahların bulunduğu çok geniş bir cephaneliğin, şimdi Taliban’ın yönetiminde olan bu ülkede kaldığı eleştirisini yaptı.

Putin: ABD, Afganistan’dan çekilirken gerisinde Pandora’nın kutusunu bıraktı

Rusya Devlet Başkanı Putin, Şanghay İşbirliği Örgütü ile Kolektif Güvenlik Anlaşması Örgütü’nün ortak toplantısındaki açıklamalarında, “Batılı ülkeler Afganistan’dan çekilirken burada, modern silahların ve mühimmatın yer aldığı tüm bir cephanelik bıraktılar. Bunlar, Batı koalisyonunun Afganistan’daki 20 senelik varlığının ardından Taliban’ın ele geçirdiği tek şey” ifadelerini kullandı.

Putin, ABD ile müttefiklerinin Afganistan’dan adeta kaçtığını söyleyip ekledi: “Hepsi gerilerinde; terörizm, uyuşturucu ticareti, örgütlü suç ve -ne yazık ki- dini aşırıcılıkla ilişkili bir dizi sorunu içeren Pandora’nın kutusunu bıraktılar. Hem de açık bir hâlde.”

Rusya lideri, Afganistan’daki mevcut duruma ilişkinse, Taliban’ın burada oluşturduğu geçici hükümetin kapsayıcı olduğunun söylenemeyeceğini, fakat onlarla çalışmak gerektiğini kaydetti:

“Taliban, Afganistan’ın geleceğinin sorumluluğunu kendi üstüne alan bir hükümet oluşturdu. Taliban’ın kendisinin de söylediği gibi bu geçici bir hükümet. Söz konusu hükümetin temsil gücünün yüksek olduğunu veyahut kapsayıcı olduğunu söyleyemeyiz. Zira başka etnik grupların temsilcilerini bu hükümette görmüyoruz. Fakat görünen o ki bu hükümetle çalışmak gerekiyor.”