Kadınların isyanı kime?

Kadınların isyanı kime?

07-03-2021 10:02

Bu hafta Pusula'mızı kadın mücadelesine, kadın mücadelesinin aydınlanmacı karakterine, reel sosyalizmde kadın mücadelesine ve kapitalizmin bugününde kadın hareketlerine ve kadın hareketinin sınıfsal karakterine ayırdık.

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü vesilesiyle bir kez daha gündem kadın mücadelesi ve kadın hareketleri. Gericiliğin ve liberalizmin kıskancında kadın mücadelesi ile sosyalist kadın mücadelesinin ayrımları “Kadınların isyanı kime?” sorusunu değerli kılıyor.

Bu hafta Pusula’mızı kadın mücadelesine, kadın mücadelesinin aydınlanmacı karakterine, reel sosyalizmde kadın mücadelesine ve kapitalizmin bugününde kadın hareketlerine ve kadın hareketinin sınıfsal karakterine ayırdık.

Pusula’mızın ilk yazısı Sema Aydın tarafından yazıldı: “Kadınların isyanı kime?“. Kadın mücadelesinde özellikle sosyalist kadın hareketinin mücadele başlıklarının altını çizen yazıyı, Hanife Şahan tarafından yazılan “Kadınlar: Gericiliğin yok saydığı, aydınlanmanın öncüleri” başlıklı yazı takip ediyor. Üçüncü yazımız reel sosyalizmde ve kapitalizm koşullarında kadın mücadelesine mercek tutuyor. Ezgi Oral‘ın kaleminden “Reel sosyalizmde ve kapitalizmin bugününde kadınlar“. Son yazımız ise kadın mücadelesinin sınıfsal karakterine ilişkin bir yazı. Umut Kuruç yazdı: “8 Mart emekçi sınıflarındır!“.

İyi okumalar…