60. kuruluş yıldönümünde tarihsel TİP

60. kuruluş yıldönümünde tarihsel TİP

14-02-2021 18:00

TKP’nin bir dizi kadrosunun kuruluşunda yer aldığı, hatta önder kadrolarının TKP’li olması, dönemin TKP’sinin desteğini alması ve sonrasında TKP-TİP birleşmesi, geleneksel solun ortak mirasını oluşturuyor.

13 Şubat 1961 yılında Türkiye İşçi Partisi’nin kuruluşunun 60. yıldönümü. Sendikacıların kurduğu ve sonrasında aydınların buluştuğu bir parti olarak Türkiye siyasetinde önemli bir etkide bulundu. CHP’nin bile kendisini TİP’e göre konumlandırdığı ve ortanın solu tanımı yaptığı bir tarihsel deneyi ve mirası bugün Pusula’da ele almaya çalıştık.

TKP’nin bir dizi kadrosunun kuruluşunda yer aldığı, hatta önder kadrolarının TKP’li olması, dönemin TKP’sinin desteğini alması ve sonrasında TKP-TİP birleşmesi, geleneksel solun ortak mirasını oluşturuyor. Bu mirası bugüne taşımak bugün hepimizin görevi. 3 yazıyla karşınızdayız.

İlki Demir Silahtar tarafından yazılan ve 1965 seçim sürecini anlatan yazı. Yazımızın başlığı “Türk usulü burjuva demokrasisinin sınır taşı: Türkiye İşçi Partisi’nin 1965 seçim başarısı”. İkinci yazımız ise Orhan Deniz tarafından kaleme alınan, dönemin sosyalist mücadelesine ışık tutan ve devrim stratejileri tartışmalarını ekseninde Türkiye İşçi Partisi’ni yazan “SD-MDD: Eski bir tartışmaya dair hatırlatmalar…” başlıklı yazımız. Ve son olarak daha genel bir değerlendirme/hatırlatma yazısı. “60. kuruluş yıldönümünde İşçi Partisi’nin mirası üzerine” başlıklı yazı Ali Ateş tarafından kaleme alındı.

İyi okumalar…