Prof. Dr. Sarı: Kasım ayında yeni bir müsilaj ihtimali yüksek

Prof. Dr. Mustafa Sarı, endüstriyel balıkçılık yapanların önemli bir kısmının Marmara’yı terk ettiğini söylerken, av yoğunluğunun ciddi ölçüde azaldığının altını çizdi. Müsilaj sorununa ve marmara ekosistemine dair açıklamalarda bulundu.

Prof. Dr. Sarı: Kasım ayında yeni bir müsilaj ihtimali yüksek

Marmara denizinde ortaya çıkan müsilaj aylarca Türkiye’nin gündeminde kalırken etkisinin süreceği uzmanlar tarafından dile getiriliyordu. Yapısal değişiklikler yapılmadığı sürece doğa felaketlerine daha çok maruz kalacağımız ise bir gerçek.  Eylül’de Marmara’da umduğunu bulamayan balıkçılar, bu ay havaların soğumasıyla avcılığın hareketlenmesini ümit ediyor. Ancak uzmanlar Marmara’nın atık yükü azalmadıkça ve ekosistem esaslı balıkçılığa tam anlamıyla geçilmedikçe sorunun çözülmesinin mümkün olmadığı yönünde uyarıyor.

DÜNYA gazetesinden Merve Yiğitcan’a Marmara’da av sezonunun ilk ayını değerlendiren Prof. Dr. Mustafa Sarı, endüstriyel balıkçılık yapanların önemli bir kısmının Marmara’yı terk ettiğini söylerken, av yoğunluğunun ciddi ölçüde azaldığını kaydetti.

YENİ BİR MÜSİLAJ GELEBİLİR

1 Eylül’den bu yana Marmara’ya ağ atan balıkçıların çoğunlukla mazot masraflarını bile çıkaramadıklarına dikkat çeken Sarı, şunları söyledi:

Ama tarımın her sektöründe olduğu gibi balıkçılar da bir ümitle ‘belki gelecek hafta daha iyi olur’ diye bekliyorlar. Marmara’da avcılığın önümüzdeki günlerde canlanması için birkaç koşulun aynı anda gerçekleşmesi gerekiyor. Yani bundan sonra hava soğursa, Karadeniz’deki balık müsilajdan tahrip olmuş Marmara ekosistemine girerse, hava şartları da uygun olur balıkçı bunları tutarsa o zaman işler yolunda gider Havalar soğusun ve müsilaj şartları kaybolsun istiyoruz, ancak şartlar geçen yıldan farklı değil. Kasım ayında yeni bir müsilaj ihtimali yüksek. Önlem ise atıkları azaltmak ve balıkçılığı düzenlemek. Atıkları azaltacak boyuttaki yöntemleri ciddiyetle uygulamıyoruz şu anda. Esas yapılması gereken 6 Haziran’daki ciddiyete geri dönmektir.