Prof. Dr. Mutlu: Aşı yaptırmamaya kişisel tercih demek zor

Covid-19 Laboratuvar Sorumlusu Prof. Dr. Derya Mutlu, "Turizm sezonunun yavaşlaması, temasın azalması sebebiyle şu an sevindirici bir haber olarak iki haftadır ılımlı bir düşüş var. Aşı yaptırmamaya kişisel tercih demek biraz zor. Çünkü aşı sadece bireyi değil, yaşadığı toplumu ve tüm dünyayı ilgilendiriyor." açıklamasında bulundu.

Prof. Dr. Mutlu: Aşı yaptırmamaya kişisel tercih demek zor

Akdeniz Üniversitesi Tıbbi Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi ve Covid-19 Laboratuvar Sorumlusu Prof. Dr. Derya Mutlu, Covid-19 için aşı olmayanların yeni varyantların ortaya çıkma ihtimalini artırdığının altını çizdi.

Mutlu, yaptığı açıklamada, laboratuvar çalışanlarının, Covid-19 teşhisini sağlayan PCR testlerini sonuçlandırabilmek için yoğun mesai yaptığını belirtti. Mutlu, “Sonuçlar sadece hastanemizdeki hekimlere değil, İl Sağlık Müdürlüğüne de bildiriliyor ve ulusal verilere yansıyor. Enfekte kişilerin karantina süreçleri, enfekte bireylerin temas kurduğu durumlar bu veriler üzerinden belirleniyor. Bu bakımdan özel dikkatli ve titiz bir çalışma gerektiriyor” ifadesini kullandı.

‘’AŞI OLMAMAK TOPLUMA KARŞI SORUMLUĞUNUZU YERİNE GETİRMEMEKTİR”

Mutlu, yeni çıkan mutasyonlara yönelik kitlerin de sürekli güncellendiğini bildirdi Vakaların yaz sezonu çok artığını, bu dönemde günlük 800-1000 teste kadar çıktıklarını belirten Mutlu, şunları kaydetti:

“Turizm sezonunun yavaşlaması, temasın azalması sebebiyle şu an sevindirici bir haber olarak iki haftadır ılımlı bir düşüş var. Örneğin 6 Ağustos’ta 469 örnek çalışıldı. Aşılanma, sosyal mesafe, hijyen kuralları, maske kullanımı gibi bulaşı engelleyecek önlemler çok önemli. Aşı yaptırmamaya kişisel tercih demek biraz zor. Çünkü aşı sadece bireyi değil, yaşadığı toplumu ve tüm dünyayı ilgilendiriyor. Aşı olmamak topluma karşı sorumluluğunuzu yerine getirmemektir. Çünkü aşısız bireyler yeni mutasyonların ortaya çıkma olasılığını artırıyor. Aşılanma yüksek oranda tamamlanmadığı sürece o toplumda yeni varyantların çıkması ve dünyaya yayılması en büyük tehlike. Bu sebeple Dünya Sağlık Örgütü çok yakından takip ediyor. Biz de Sağlık Bakanlığı tarafından gönderilen kitlerle bu varyantları tespit etmek adın elimizden geleni yapıyoruz.”