Peskov: Bizim için Kırım sorunu diye bir sorun bulunmuyor

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Kırım'ın ilhakı konusunda Türkiye'nin duruşuyla ilgili "Türk meslektaşlarımızın ve partnerlerimizin Rusya'nın tutumunun doğruluğunu ve haklılığını er ya da geç anlayacağından eminiz" dedi.

Peskov: Bizim için Kırım sorunu diye bir sorun bulunmuyor

Kırım konusunu Moskova-Ankara hattındaki ihtilaflı konulardan biri olarak tanımlayan Peskov, “Türkiye’nin Kırım tutumunu kabul etmiyoruz ve kendi tutumumuzu sabırlı bir şekilde izah etmeyi sürdürüyoruz. Türk meslektaşlarımızın ve partnerlerimizin Rusya’nın tutumunun doğruluğunu ve haklılığını er ya da geç anlayacağından eminiz” dedi.

Peskov, Moskova ve Ankara arasındaki Kırım’la ilgili ihtilafın iki ülkenin partnerlik ilişkilerini etkilemediğini belirterek “Bizim için Kırım sorunu diye bir sorun bulunmuyor” diye vurguladı.

Türkiye’nin Rusya’nın çok önemli bir partneri, stratejik partneri olduğunun altını çizen Peskov, iki ülkenin tüm bölgesel sorunlarda yakın işbirliği içinde olmasını örnek gösterdi ve şöyle devam etti:

“Dağlık Karabağ’daki ateşkesin ve üçlü bildiri kapsamındaki yükümlülüklerin ifa koşullarının izlenmesi için Azerbaycan’da kurulan merkez kapsamında Türklerle yakın işbirliğimiz sürüyor, Suriye’de çok aktif bir etkileşim yürütülüyor. Suriye’de yaşanan zorlu gelişmelere rağmen Türkiye ve Rusya liderleri her zaman uzlaşma noktası bulmayı başardı. Partnerlerimizin zorlu durumlarda bile uzlaşma aramaya yönelik siyasi iradesine çok değer veriyoruz.”

Rusya ve Türkiye’nin çok geniş kapsamlı ticari ve ekonomik ilişkilere sahip olduğuna da dikkat çeken Peskov, bu işbirliğini ikili ilişkilerin ‘ana temeli’ olarak niteleyerek iki ülke arasında uzun vadeli projelerin, enerji alanında ve diğer alanlarda işbirliğinin, gerçek partnerliğin, karşılıklı çıkarlara dayalı partnerliğin bulunduğunu vurguladı.