Patronlara göre işsizlik değil 'iş beğenmemezlik' var

Kahramanmaraş'ın istihdam problemi olmadığını, iş beğenmeyen insanların olduğunu öne süren Baloğlu, "Dolayısıyla biz daha az işçiyle çalışmanın yollarını arıyoruz çünkü işçi bulamıyoruz" dedi.

Patronlara göre işsizlik değil 'iş beğenmemezlik' var

Türkiye’de pandemi nedeniyle uygulanan sözde ‘işten çıkarma yasağı’na rağmen artan işsizlik ve yoksullukla mücadele eden yurttaşların sayısını milyonlarla ifade edebiliyor olmamıza rağmen iktidar ve yandaşları ile sermayenin ağzından ‘işsizlik yok, iş beğenmemezlik var’ lafı düşmüyor.

Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Şahin Balcıoğlu, Kahramanmaraş’ı işsizliğin olmadığı, iş beğenmemezliğin olduğu bir şehir olarak aktardı.

Sanayide Türkiye’nin önemli şehirlerinden biri olan Kahramanmaraş’ta, fabrikalarda çalışacak işçi bulamadıkları için daha az işçi çalıştırdıklarını söyleyen Baloğlu, “Türkiye’de istihdam problemi yaşayan değil, iş beğenmeyen insanların olduğu, bizim işçi bulamadığımız bir kent Kahramanmaraş. Dolayısıyla biz daha az işçiyle çalışmanın yollarını arıyoruz çünkü işçi bulamıyoruz.” dedi.

İSTİHDAMI AZALTMAYA ‘İŞ BEĞENMEME’ KILIFI

Kahramanmaraş’ın işsizliğin olmadığı bir şehir olduğunu öne süren Şahin Balcıoğlu şöyle konuştu:

“Ama pandeminin başında daha doğrusu 2019’un ekim ayında 145 bin kayıtlı istihdamı olan bir iliz biz. Fakat Nisan ayında ihracatımız yüzde 54, Mayıs ayında da yüzde 36 düşüş yaşadı. Bu bizi çok korkuttu, ‘Ne oluyoruz, nereye gidiyoruz?’ diye. O arada, teşekkür ediyoruz devletin kısa çalışma ödeneği imdadımıza yetişti. Neler yapıyoruz ona tutunduk önce. Sonradan işçi çıkartma yasağı getirildi ama biz işçi çıkarmak bir tarafa istihdamımızı 14 bin artırarak 2020’nin Ekim ayında 159 bine çıkardık. Biz işçi çıkarmadık, çıkarmadığımız gibi de yeni eleman aldık. Ve yeni elemanlarla daha çok üretmeye, daha çok ihraç etmeye yöneldik.”

‘İŞ BEĞENMEYEN İNSANLAR’

“Dolayısıyla Türkiye’de istihdam problemi yaşayan değil, iş beğenmeyen insanların olduğu, bizim işçi bulamadığımız bir kent Kahramanmaraş. Dolayısıyla biz daha az işçiyle çalışmanın yollarını arıyoruz çünkü işçi bulamıyoruz. Türkiye’den ender illerden bir tanesiyiz ve bundan mutluyuz. Bulduğumuz bazı arkadaşlarımız işi beğenmiyorlar ama çalışanlar var o işte.”